autovit.ro

Proiect de lege – scapi de puncte de penalizare dacă urmărești filme educative ale Poliției Române

Nu, nu este nicio glumă. Un proiect de lege propus pentru dezbatere în Senat propune reducerea numărului de puncte de penalizare al șoferilor în condițiile în care aceștia urmăresc o serie de filme educative despre circulație. Dacă șoferii în cauză se înscriu în acest program, ei ar putea scăpa de două puncte de penalizare.

 

În acest moment, proiectul este doar în faza de propunere, dar va intra în vigoare dacă este votat. Deși în primă fază poate fi luat ca o glumă este destul de probabil ca el să aibă sens în anumite cazuri. Cum ar fi dacă ajungi la limita celor 15 puncte de penalizare la care ți se suspendă permisul? Nu ai aloca câteva ore pentru a reduce numărul de puncte?

Cu siguranță că da, iar dacă informația din filmele educative este construită inteligent chiar ai avea de învățat câte ceva.

În acest moment, conducătorii auto pot primi două punte de penalizare pentru o serie largă de contravenții precum: folosirea luminilor de drum (faza lungă) la întâlnirea cu alți participanți la trafic, atât din față cât și din spate, utilizarea telefonul în timp ce conduc mașina, dacă nu poartă centura și dacă depășesc viteza maximă admisă cu 10-20 km/h.

De asemenea, se mai aplică penalizarea cu două puncte pentru circulația pe un drum cu accesul interzis, pentru încălcarea marcajului continuu, sau pentru nerespectarea regulilor privind utilizarea fazei scurte pe timpul zilei.

Astfel, în condițiile în care șoferul care încalcă legislația rutieră participă la vizionarea unui film realizat de Poliția Română acesta poate scăpa de două puncte de penalizare. Măsura a fost propusă într-un act normativ înregistrat la Senat pentru dezbatere.

”În cazul aplicării a 2 puncte de penalizare, altele decât cele două premergătoare suspendării permisului de conducere, titularul acestuia poate cere anularea acestor 2 puncte în urma prezentării dovezii faptului că a participat la vizionarea unui film educativ realizat de Poliția Română, despre efectele nerespectării regulilor în trafic. În cazul conducătorilor auto titulari de permis de mai puțin de un an de zile, suspendarea exercitării dreptului de a conduce se dispune la cumularea a 12 puncte de penalizare”, se arată în textul proiectului de lege.

3 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)