autovit.ro

Proiect de lege: vârsta minimă pentru utilizarea trotinetelor electrice – 14 ani

Un prim pas spre reglementarea circulației trotinetelor electrice a fost făcut printr-un proiect de lege ce propune ca vârsta minimă pentru utilizarea acestui mijloc de transport să fie 14 ani.

Proiectul de lege mai prevede ca circulația trotinetelor electrice să se facă pe marginea din partea dreaptă a carosabilului, acolo unde nu există piste speciale. Vârsta minimă pentru cei care vor putea utiliza trotinete electrice va fi 14 ani. Trotineta electrică este definită ca fiind un vehicul cu două sau trei roți a cărui viteză maximă constructivă nu depășește 40 km/oră și este echipată cu un motor electric a cărui putere nu depășește 2 kW.

Proiectul de lege urmează să primească un prim vot din partea senatului.

Codul rutier prevede la ora actuală că vehiculele electrice cu două roți ce depășesc viteza de 25 km/oră sunt considerate moped. Pentru acest tip de vehicul este necesar permis de conducere categoria AM, iar mopedele trebuie înmatriculate la autoritățile locale. Proiectul de lege diferențiază trotinetele electrice ce depășesc viteza de 25 km/oră de mopede.

Conform Profit.ro, proiectul de lege mai prevede și obligativitatea purtării căștii de protecție pentru utilizatorii de trotinete electrice cu vârsta sub 16 ani. Cei care vor folosi o trotinetă electrică vor trebui să respecte regulile de circulație prevăzute în Codul Rutier pentru bicicliști.

Inițiativa legislativă a apărut după ce în București și-au făcut apariția mai multe servicii de închiriere pentru trotinete electrice, iar utilizatorii acestui mijloc de transport au fost implicați într-o serie de accidente. Trotinetele electrice sunt prezente în majoritatea orașelor mari din Europe și Statele Unite.

4 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)