autovit.ro

Restituirea taxei auto: ce faci dacă nu ai primit banii de la ANAF

Ministerul Finanțelor Publice, prin Agenția Națională de Administrare Fiscală, a anunțat finalizarea procesului de restituire a taxei auto, în cazul tuturor șoferilor care au depus documentații complete. Valoarea totală a sumei restituite se ridică la 6,16 miliarde de lei, iar cererile aprobate au fost în număr de 1,91 milioane. Dacă te numeri printre solicitanții care au depus cereri incomplete, situația ta va putea fi soluționată numai după clarificarea unor aspecte specifice fiecărui document depus. 

Care este cadrul legislativ
Cum s-a efectuat restituirea taxei auto
Ce poți face dacă nu ți s-a restituit taxa auto

Care este cadrul legislativ

Restituirea taxei auto s-a făcut după prevederile Ordonanței de Urgență nr. 31/2019, care a fost emisă la data de 14 mai 2019. Actul legislativ privind acordarea unor facilități fiscale și pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal vine în completarea OUG 11/2018 pentru adoptarea unor măsuri bugetare și pentru modificarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. 

Cum s-a efectuat restituirea taxei auto

Procesul de restituire a taxei auto pentru autoturisme, taxa pe poluare și taxa pentru emisiile poluante a avut loc în perioada ianuarie – decembrie 2018. Timbrul de mediu ar fi trebuit restituit în perioada septembrie 2018 – martie 2019, dar procesul a fost prelungit de dificultatea în acordarea fondurilor pentru plata acestora. Proprietarii nu au primit doar suma pe care statul român o datora fiecăruia dintre ei, ci și dobânda aferentă. Din aceasta, prin intermediul unei derogări, nu se vor scădea și datoriile către stat. Banii au fost restituiți atât celor care au depus documentația necesară, cât și șoferilor de automobile sau de autoutilitare care au obținut hotărâri judecătorești favorabile în acest sens. 

 

Ce este taxa auto

 

Ce poți face dacă nu ți s-a restituit taxa auto

Dacă te numeri printre solicitanții care au acționat în scopul restituirii taxei auto și ai primit o notificare din partea ANAF, conform căreia dosarul depus de tine nu este complet, trebuie să faci un drum până la instituție pentru a relua procesul. În cazul în care nu ai nicio suspiciune în acest sens, dar banii nu au apărut în contul tău, este de datoria ta să verifici codul IBAN al contului bancar pe care l-ai furnizat către Agenția Națională de Administrare Fiscală. Camionul, mașina și utilitara ta vor fi scutite de taxa auto, dar există indicii că Executivul pregătește noi formule de impozitare, pe baza gradului de poluare generat de fiecare mijloc de transport în parte. 

Restituirea taxei auto s-a realizat datorită hotărârii Curții de Justiție a Uniunii Europene, care a stabilit recent că taxele auto impuse de statul român sunt contrare dreptului Uniunii Europene. Cu legea care este de partea ta și cu sfaturile de mai sus, ai la dispoziție calea cea mai facilă de a-ți recupera banii. 

Credit foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)