autovit.ro

Rolls-Royce Cullinan – cel mai scump SUV din lume și primul din istoria mărcii

Isteria care a cuprins industria auto în ultimii ani nu putea lăsa pe nimeni indiferent, nici chiar pe cei de la Rolls-Royce, considerați un bastion al conservatorismului. Marca britanică a prezentat primul lor SUV din istorie, care va fi și cel mai scump din lume. Acesta poartă numele Cullinan, purtat de cel mai mare diamant descoperit vreodată. Iată toate informațiile despre Rolls-Royce Cullinan.

Așa cum era de așteptat, designul trebuia să păstreze tradiția și linia curentă a modelelor actuale, fără să fie prea extravagant. Totuși, cei 5,34 metri lungime ai caroseriei fac din SUV-ul britanic o prezență extrem de puternică și impozantă, iar ampatamentul de aproape 3,3 metri lasă impresia unei limuzine înălțate, capabilă să transporte în lux deplin pasagerii.

Atenția acordată detaliilor de lux de la interior este remarcabilă și aici nu ne referim doar la materiale. Un exemplu bun în acest sens este delimitarea habitaclului de zona destinată bagajelor printr-un geam. Acesta împiedică trecerea zgomotelor nedorite, dar și a aerului rece sau cald atunci când hayonul este deschis. Un alt exemplu în acest sens este setarea suspensiei pneumatice, care coboară cu 40 mm pentru a permite accesul facil pentru pasageri.

Pentru pasagerii din spate, Cullinan permite două configurații distincte. Prima dintre ele propune o banchetă capabilă să asigure spațiu pentru trei persoane, iar cea de-a doua dispune de fotolii individuale care cresc nivelul de lux și confort pentru ocupanți. Acestea sunt reglabile electric, iar consola centrală dintre ele integrează comenzi importante, dar și un suport pentru băuturi fine.

Fiind primul model cu tracțiune integrală din istoria mărcii, Cullinan asigură un mod special pentru off-road, care permite abordarea unor trasee dificile. Acesta este poziționat pe tunelul median și poartă denumirea Everywhere. Deși nu știm care este garda la sol, Rolls-Royce ne asigură că noul lor SUV poate trece prin vaduri de apă de până la 540 mm. O altă dotare interesantă este direcția integrală, care permite o rază de bracaj optimă pentru aceste dimensiuni – doar 13,23 metri.

Sub capotă, Cullinan este disponibil cu un singur propulsor, deja cunoscut de la gama Phantom. Acesta are o configurație V12 și o cilindree de 6,75 litri. Puterea maximă este de 571 CP, în timp ce valoarea de cuplu ajunge la 850 Nm și este disponibilă încă de la 1600 rpm. Viteza maximă este limitată la 250 km/h, consumul mediu este de 15,0 l/100 km, iar accelerația 0-100 km/h încă nu a fost anunțată.

Neoficial, prețurile pentru Rolls-Royce Cullinan se pare că vor porni de la circa 280.000 de euro și se opresc doar acolo unde vrea clientul, posibilitățile de personalizare fiind, practic, nelimitate.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)