autovit.ro

Romanii cu “masini pe Bulgaria”, in vizorul autoritatilor de la Sofia

Dupa ce timp indelungat au asistat impasibili la invazia romanilor care isi inmatriculeaza masinile la sud de Dunare, iata ca bulgarii s-au decis sa modifice legislatia rutiera pentru a limita acest fenomen. Dar chiar si asa au mai ramas cateva “portite” prin care romanii pot evita plata timbrului de mediu si implicit sa circule nestingheriti cu “numere de Bulgaria”.

Autoritatile bulgare dezbat un proiect de lege care prevede ca in situatia in care un cetatean strain “uita” sa isi transcrie masina in tara de rezidenta, acesta sa fie amendat cu 75 EUR si chiar sa i se retina vehiculul in trafic, conform Digi24.ro care citeaza publicatia bulgara “Monitor”. Si chiar daca la prima vedere pare o masura drastica este posibil ca aceasta propunere legislativa sa ramana in stadiul de proiect. Asta pentru ca, dupa cum am mai discutat intr-un material anterior, chiar si autoritatile romane au initiat o dezbatere publica oarecum similara, iar tentativa a esuat lamentabil.

nr bulgaria_2

Un alt articol al acestui proiect de lege, mai prevede ca in situatia in care cumparatorul unei masini este cetatean strain fara domiciliu in Bulgaria, placutele de inmatriculare ale acelui exemplar sa fie predate la Politia Rutiera bulgara. Apoi, noul proprietar va primi un set de placute provizorii pentru a circula timp de 60 zile, pana va primi numere definitive din tara sa de rezidenta. Cu toate ca unele prevederi ale acestui proiect de lege sunt relativ discutabile, asta daca tinem cont si de normele UE, o astfel de lege ar afecta peste 100.000 de cetateni romani care “detin” o masina inmatriculata “pe Bulgaria”.

Dar chiar si in cazul adoptarii unei astfel de legi protectioniste, tot mai raman cateva posibilitati prin care se poate inmatricula o masina second hand in Bulgaria, evident pentru evitarea achitarii timbrului de mediu. Prima solutie ar fi inmatricularea masinii pe persoana juridica pe o firma deja existenta in Bulgaria sau chiar pe una nou infiintata. Un pic mai complicata ar fi varianta dobandirii rezidentei bulgare si apoi inmatricularea masinii pe persoana fizica.

Aceasta veste neplacuta pentru cei care utilizeaza autoturisme inmatriculate la sud de Dunare vine dupa ce zilele trecute Guvernul Romaniei a anuntat ca autovehiculele dobandite prin partaj nu vor mai fi scutite de plata timbrului de mediu. Prin urmare, in curand se pare ca va pica si aceasta “portita de scapare”.

Voi cum comentati aceste vesti? Credeti ca proiectul de lege initiat de autoritatile bulgare va fi adoptat?

32 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)