autovit.ro

Rovinieta: cum o verifici, de unde o poți cumpăra și care este valoarea amenzii

Puține experiențe sunt mai neplăcute decât o amendă venită din senin, fără ca măcar să știi în ce moment ai încălcat legea. Chiar dacă respecți regulile în trafic, tot ești supus riscului de a avea de-a face cu rigorile legii și cu sancțiuni care să îți afecteze nu doar dispoziția, ci și bugetul. Rovinieta este o taxă de drum obligatorie, aplicată pe toate drumurile naționale din infrastructura de transport rutier de pe teritoriul României, ca urmare a emiterii O.G. nr. 15/2002. Obligația de a achita acest tarif se răsfrânge atât asupra utilizatorilor români, cât și a celor străini. Precauția este cea mai bună cale pentru ca buna dispoziție din vacanță să nu fie risipită brusc. 

Cum verifici rovinieta

Cea mai facilă metodă pentru a verifica perioada de valabilitate a rovinietei tale și categoria căreia îi aparține este accesarea site-ului pus la dispoziție chiar de Compania Națională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere. Odată ce ai ajuns pe pagina web, tot ce va trebui sa faci va fi să introduci în formularul special numărul de înmatriculare pe care îl are mașina, alături de seria de șasiu și de codul de verificare ce va fi generat instantaneu. De asemenea, perioada de valabilitate a rovinietei este înscrisă pe bonul fiscal primit ca urmare a plății ei, a cărui păstrare este obligatorie timp de un an de la momentul expirării.

De unde o poți cumpăra

Este atât de simplu să cumperi rovinieta, încât durează chiar mai puțin timp decât ți-ar fi necesar să găsești o scuză pentru lipsa ei. Punctele din care poți să o achiziționezi sunt:

  • benzinăriile Rompetrol, OMV, Mol, Lukoil și Socar;
  • agențiile de control și încasare ale CNAIR;
  • Secțiile de Drumuri Naționale;
  • Direcțiile Regionale de Drumuri și Poduri;
  • punctele de lucru ale asociației Automobil Clubul Român;
  • Birourile regionale ale UNTRR;
  • site-ul oficial CNAIR.

De asemenea, poți achita această taxă prin SMS, din toate rețelele mobile, dar ea va fi valabilă numai șapte zile, în cazul șoferilor de automobile, sau o zi, în cazul conducătorilor de camioane

amenda rovinieta

Care este valoarea amenzii pentru neplata rovinietei

Șoferii care circulă fără rovinietă și care sunt surprinși de camerele video amplasate pe autostrăzi, drumuri naționale, drumuri expres, drumuri internaționale și chiar drumuri secundare pot fi amendați cu sume cuprinse între 250 și 4.500 de lei. Sancțiunea nu este aplicată la fața locului, ci numai ca urmare a vizionării înregistrărilor care atestă contravenția.

 Dacă, în cazul unui autoturism, amenda variază între 250 și 500 de lei, bugetul unei firme care nu a achitat rovinieta pentru o autoutilitara sau pentru un microbuz poate fi ușurat cu o sumă cuprinsă între 750 și 1.250 de lei. Valoarea amenzii corespunzătoare unui vehicul de transport marfă de mare capacitate începe de la 1.750 de lei. Aplicarea acestor sancțiuni se prescrie în termen de patru luni de la data săvârșirii faptei, în lipsa procesului verbal. 

Cu informațiile de mai sus, vei fi la adăpost de o amendă primită din cauza neplății rovinietei. Tot ce mai trebuie să faci este doar să îți pregătești mașina pentru drum.

Credit foto: Shutterstock

Un comentariu

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)