autovit.ro

Sfaturi pentru mămici: scaunul auto pentru copil

Atunci când vine vorba despre copiii noștri nimic nu este mai important decât factorul siguranță. Din păcate, mulți părinți neglijează acest aspect și ignoră multe din regulile ce trebuie respectate atunci când avem un copil în mașină.

 

Unul dintre cele mai importante elemente presupune prezența unui scaun special pentru copil, iar Codul Rutier clarifică această situație din punct de vedere legal. “Copiii cu vârsta sub 12 ani sau cu înălțimea sub 150 cm trebuie să poarte centuri de siguranță adaptate greutății și dimensiunilor lor, iar cei cu vârsta sub 3 ani se transportă numai în dispozitive de reținere omologate”. Pare clar, dar sigur părinți, și mai ales mamele au și alte întrebări la care nu au răspuns. Iată câteva dintre ele.

 

Ce trebuie să verific atunci când vreau să cumpăr un scaun auto dedicat pentru copil?

În primul rând trebuie știut că scaunele pentru copii se împart în două categorii – cele cu sistem de prindere ISOFIX și cele cu prindere în centuri. Primul pas este să verificați ce sistem de prindere permite mașina dvs., cel ISOFIX fiind recomandat. Apoi, trebuie să alegeți un model care se potrivește cu greutatea și înălțimea copilului dvs. Nu în ultimul rând, pentru a putea fi utilizat legal, scaunul trebuie să îndeplinească normele de siguranță europene, ceea ce înseamnă că pe eticheta sa trebuie să apară unul din cele două coduri: ECE-R 44.03 sau R 44.04.

Copii cu o vârstă mai mică de 12 ani, dar cu o înâlțime de peste 150 cm pot fi transportați fără a avea un scaun special?

Legea permite acest lucru, dar Codul Rutier menționează că este interzisă transportarea copiilor mai mici de 12 ani pe scaunele din față. În cazul de mai sus, copilul trebuie să stea pe bancheta spate, cu centura de siguranță cuplată.

scaun copil

Cum știu care este momentul potrivit pentru schimbarea scaunului pentru copil?

Este destul de simplu. În momentul în care capul copilului este mai sus de tetiera scaunului este momentul să cumpărați un scaun mai mare.

Se poate monta scaunul de copil și pe locul din dreapta față?

În primul rând scaunul trebuie să permită acest tip de prindere. Apoi, dacă mașina dispune de airbag față, acesta trebuie dezactivat. Toate mașinile noi au acest sistem de siguranță, însă acesta are un comutator pentru dezactivare, destinat exact acestui scop. Dacă scaunulul este montat în față, copilul va merge mereu cu spatele spre direcția de mers, ceea ce poate fi deranjant pentru el.

Este mai sigur să montez scaunul copilului pe locul din față?

Studiile au arătat că, în acest caz, coloana vertebrală a copilului este mai bine protejată, mai ales în cazul impactului frontal.

Unde este cel mai potrivit loc pentru montarea scaunului pentru copil pe banchtea spate?

Testele individuale realizate de diverse organizații au arătat că cel mai sigur loc este în spatele pasagerului din dreapta. În acest caz este și mai ușor de supravegheat de șofer. Acesta se poate întoarce rapid spre el sau poate monta o oglindă specială în parbriz care să îi permită contactul vizual.

 

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CITESTE MAI MULTE DESPRE:
Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)