autovit.ro

Sfaturi utile – când este momentul optim pentru montarea anvelopelor de iarnă

Anotimpul rece dă semne din ce în ce mai vizibile că este pregătit să își intre în drepturi. Din acest moment, temperaturile vor scădea constant, ceea ce impune pregătirea mașinilor pentru aceste condiții. În unele zone din țară, temperaturile deja s-au apropiat de cele negative, în special pe timp de noapte. Astfel, întrebarea despre care este momentul optim pentru a monta anvelopele de iarnă este îndreptățită în aceste momente.

 

În primul rând este important să știm că legea română prevede, încă din anul 2011, că anvelopele de iarnă sunt obligatorii pe timp de iarnă, însă nu prevede o perioadă specifică pentru montarea lor. Astfel, acestea sunt obligatorii atunci când pe drumurile publice pe care se circulă există condiții de iarnă, cu zăpadă, gheață sau lapoviță. În aceste condiții, șoferii care nu își echipează mașina cu anvelope de iarnă pot fi amendați. Totuși, ce se întâmplă dacă nu există încă astfel de condiții?

Producătorii de anvelope recomandă ca anvelopele de iarnă să fie montate atunci când temperaturile scad sub 7 grade Celsius. De ce este nevoie de anvelope speciale în aceste momente? Deoarece anvelopele de vară au o compoziție mai dură, dezvoltată pentru a face față la temperaturi ridicate. La temperaturi scăzute, anvelopele de vară devin extrem de rigide și își pierd din aderență, iar frânarea sau menevrarea devine o problemă, chiar și dacă asfaltul este uscat.

Compoziția anvelopelor de iarnă este adaptată pentru ca pneul să rămână moale și aderent chiar și la temperaturi reduse, ceea ce favorizează controlul la limită. În plus, striațiile speciale ale anvelopelor de iarnă sunt gândite pentru a permite frânarea și controlul pe drumuri acoperite cu zăpadă.

iarna

Amenzi pentru circulația fără anvelope de iarnă

În cazul în care nu vă echipați corespunzător automobilul pe timpul iernii este bine de știut că riscați o amendă cuprinsă între 9 și 20 de puncte, care se traduce printr-o sumă de la 1.125 la 2.500 de lei. În plus, agentul care întocmește amenda va reține și certificatul de înmatriculare. Dacă ieșiți din țară verificați legislația pentru statele trazitate, deoarece aceasta variază în ceea ce privește echiparea cu anvelope de iarnă. În caz de contravenție, amenzile sunt extrem de ridicate.

 

 

 

 

 

 

 

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CITESTE MAI MULTE DESPRE:
Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)