autovit.ro

Sfaturi utile despre sistemul de aer condiționat

Sistemul de aer condiționat era, nu demult, o opțiune considerată de lux însă, în ultimii ani, acesta a devenit o dotare de bază pentru majoritatea mașinilor aflate la vânzare. Mai mult, pentru modelele noi, climatizarea automată este uneori oferită chiar standard. Totuși, sistemul de aer condiționat are nevoie de întreținere pentru a funcționa la parametri normali pentru perioade lungi de timp. Iată câteva sfaturi.

 

Unul dintre cele mai simple sfaturi care mențin sistemul de aer condiționat în stare bună de funcționare este acela de a porni sistemul circa 10 minute la fiecare săptămână, deoarece freonul are și rol de ungere. În plus, interiorul mașinii nu va acumula umezeală în exces și astfel toate materialele vor fi protejate de uzura excesivă. Această operațiune va păstra și un interior lipsit de mirosuri neplăcute, datorate umidității din conductele sistemului.

Un alt aspect pozitiv al utilizării frecvente a sistemului de aer condiționat este adusă de menținerea umidității la nivel redus, astfel încât pe geamuri nu se va forma acel strat care afectează vizibilitatea, în special pe timp de noapte.

În zilele călduroase, mulți șoferi preferă să meargă cu geamurile ușor deschise pentru a favoriza un consum de combustibil mai mic. Însă, este bine de știut că la viteze mai mari decât cele specifice orașelor, un geam deschis va afecta aerodinamica semnificativ, ceea ce va face consumul să crească. Astfel, este mai eficient să porniți aerul condiționat pentru o temperatură scăzută la interior. Beneficiu: zgomotul interior va fi sensibil mai mic cu geamurile închise.

sistem de aer conditionatEste foarte important de știut că nivelul freonului din instalația de aer condiționat scade cu circa 10% pe an, ceea ce se traduce printr-o eficiența mai mică. De aceea, producătorii de mașini recomandă o completare a freonului la fiecare doi ani. Tot la acest interval se recomandă și o revizie a sistemului, în special înainte de anotimpul cald, când sistemul este solicitat la maximum.

Menținerea sistemului de aer condiționat funcțional este extrem de importantă. Acesta nu are doar un rol de a crește confortul, ci și unul de siguranță, deoarece rezolvă problema umidității care poate afecta dramatic vizibilitate pe ploaie sau ninsoare. De aceea, recomandarea noastră este să mergi regulat la un specialist pentru a verificat sistemul de aer condiționat.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CITESTE MAI MULTE DESPRE:
Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)