autovit.ro

Sfaturi utile pentru concediu – cum să conduci în aglomerație

Sezonul concediilor este deja deschis, drumurile spre destinațiile de weekend sunt extrem de aglomerate, iar șoferii se comportă de parcă nu mai au răbdare, circulând cu viteză peste medie. Ce e de făcut? Dacă respecți o serie de reguli simple poți crește nivelul de siguranță sau chiar te poți feri de un accident. Iată câteva dintre ele.

 

Poate cea mai importantă dintre regulile care urmează este să conduci defensiv. Lasă cât mai mult spațiu față de mașina din față, nu accelera și nu frâna brusc, dar nici nu brusca alte comenzi ale mașinii, precum direcția. În legătură directă cu acest sfat este acela de a nu conduce atunci când ești extrem de obosit, deoarece este nevoie de reacții rapide în traficul foarte aglomerat, care lipsesc unui șofer obosit. În momentele de oboseală accentuată este ca și cum ai conduce după ce ai băut alcool.

Dacă experiența ta la volan este limitată mai bine cedezi locul la volan unei persoane mai experimentate, mai ales dacă pe traseul pe care urmează să conduci se anunță valori ridicate de trafic. În caz contrar, respecta fără excepție regula de mai sus și adoptă o atitudine defensivă.

Încearcă mereu să analizezi situația din trafic cu mai multe mașini în față pentru a putea să frânezi din timp. Atunci când ai timp este bine să folosești frâna de motor pentru a reduce viteza progresiv și a permite întregii coloane să oprească fără a frâna brusc. O frânare târzie și bruscă va provoca o reacție în lanț, care poate duce la accidente în spatele tău.

Pentru a putea reacționa rapid, doar atunci când este nevoie, e recomandat să utilizezi treptele inferioare ale cutiei de viteze. Asta îți va permite sprinturi rapide, iar mașina va decelera rapid la ridicarea piciorului de pe accelerație. Totuși, această regulă contravine aceleia de a conduce defensiv, așa că nu abuza de ea și utilizeaz-o doar la nevoie.

Fii mereu pregătit pentru manevre rapide de evitare a unui obstacol. Distanțele mici dintre mașini vor reduce timpul de reacție în cazul unor accidente, așa că este necesar să fii mult mai atent decât în situațiile normale de mers.

Evită orice lucru sau acțiune care ți-ar putea distrage atenția. În aglomerație este nevoie de timpi de reacție extrem de rapizi și de o analiză imediată a situației. Dacă în fața ta se întâmplă un accident trebuie să decizi rapid pe unde îl eviți, dacă ai mașini în stânga, dacă este loc prin dreapta. Este exclus să verifici telefonul, să vorbești la el sau să ai activități care îți distrag atenția.

Orice mică neatenție provocată de un telefon mobil sau o discuție mai aprinsă la volan te poate costa luarea deciziei corecte. Astfel, este util să pui telefonul pe modul silențios, să dai muzica mai încet și să încerci să eviți discuții inutile cu pasagerii. Poate părea ușor exagerat, dar un astfel de mediu îți poate salva viața pentru că îți permite un nivel ridicat de atenție. Este extrem de important să ai o atitudine axată spre siguranță în momentele în care traficul este aglomerat și șoferii condus agresiv.

Sfaturile de mai sus sunt ușor de respectat și pot avea un impact major asupra siguranței. Traficul aglomerat este un test important pentru șoferi, indiferent de experiența lor. Condu prudent, defensiv și conștientizează mereu pericolul.

 

Un comentariu

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)