autovit.ro

Sfaturi utile pentru a conduce pe ploaie

Sezonul rece aduce o multitudine de zile dominate de drumuri ude, de ploi, ceea ce face ca deplasările cu mașina să fie dificile și pe alocuri periculoase. Pentru a maximiza nivelul de siguranță este bine ca, pe timp de ploaie, să respecți câteva reguli simple și să cunoști cele mai importante informații despre ceea ce înseamnă să rulezi pe un drum acoperit cu apă sau chiar inundat.

 

– Cel mai important este să reduci viteza. Pentru a frâna pe ploaie este necesară o distanță mai mare decât pe uscat.

– Rulează, pe cât posibil, pe benzile centrale, deoarece apa se adună pe cele laterale.

– Menține distanța față de mașina din față. Regula celor trei secunde este vitală (distanța în timp până la cel din fața ta).

– Mergi pe urmele lăsate de mașina din fața ta.

– Nu merge prea aproape de camioanele mari sau de autobuze. Pelicula de apă pe care o ridică îți poate afecta serios vizibilitatea.

– Fi mult mai atent la stopurile de frână ale celorlalți participanți la trafic.

condus pe ploaie– Evită să frânezi foarte brusc. Atinge ușor frâna din timp pentru a atenționa participanții la trafic din spatele tău.

– Aprinde luminile imediat ce ploaia a început, oricât de neînsemnată pare. Astfel, vei fi mult mai vizibil pentru ceilalți.

– Evită să alegi drumuri care nu sunt asfaltate. Este greu să estimezi cât de adânci sunt gropile pline cu apă.

– Nu trece de limita de vizibilitate, mai ales noaptea. Ploaia, luminile, farurile slabe sau oboseala te pot face să pierzi din vedere animale sau chiar oameni. Nu trece de limita personală de siguranță.

– Nu trece niciodată printr-o apă curgătoare dacă nu poți să vezi fundul apei prin ea. Mașina ta poate fi prinsă în curent foarte ușor.

– Evită să stropești pietonii. Pune-te în situația lor. Nu este deloc plăcut.

 

Toate cele de mai sus sunt reguli foarte simple, foarte ușor de respectat. În condiții de ploaie, totul este mai periculos și mai dificil de controlat. Ia în calcul și faptul că și alții pot să greșească, ceea ce te poate pune în imposibilitatea de a reacționa. De accea, atenția sporită și viteza moderată sunt esențiale.

 

Un comentariu

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CITESTE MAI MULTE DESPRE:
Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)