autovit.ro
B SECTIUNI

Sfaturi utile pentru pornirea mașinii pe vreme rece

Anul acesta, temperaturile negative au cuprins întreaga țară pentru mai multe zile, cu valori care au ajuns cu ușurință la mai puțin de -20 de grade Celsius. Astfel de temperaturi pun probleme uriașe pentru acumulatorul mașinii, chiar dacă acesta este în stare bună de funcționare. În continuare vă prezentăm câteva informații utile pentru a porni mașina la temperaturi foarte joase.

 

  • Dacă mașina nu a fost pornită pentru mai multe zile, iar afară sunt temperaturi scăzute, este bine să închizi orice consumator al mașinii înainte de a roti cheia. Astfel, închide ușile pentru a se stinge luminile de la plafonieră, închide radioul, farurile sau orice alt consumator.
  • Rotește cheia, dar nu mai mult de 10 secunde, în cazul în care motorul nu vrea să pornească. În acesta caz electromotorul se poate supraîncălzi.
  • Așteaptă câteva zeci de secunde înainte de a reîncerca să pornești. Astfel, acumulatorul va avea timp să-și revină, iar electromotorul să se răcească. Dacă motorul este aproape de pornire poți să repeți operațiunea, dar dacă acumulatorul nu are putere să învârtă electromotorul atunci nu mai are rost să insiști. Este recomandat să scoți acumulatorul și să-l lași la căldură pentru câteva ore. În cazul în care ai un redresor este recomandat să-l folosești. Dacă acumulatorul nu este la final de viață, acesta îl va repune “pe picioare”.

conectare cabluri pentru pornire

O altă alternativă este aceea de a porni motorul cu ajutorul unei alte mașini, prin cabluri de curent.

  • În primul rând trebuie să poziționezi mașinile cât mai aproape, pentru a putea monta cablurile de curent.
  • Conectează cele două cabluri la acumulatori, cu semnul + la + și – la -.
  • Așteaptă câteva minute ca acumulatorul să se încarce. Este recomandat ca la ambele mașini să fie opriți toți consumatorii, iar motorul să fie turat la circa 2000 rpm la mașina care dă curent.
  • După câteva minute poți face o încercare, dar dacă simți că încă nu este destul curent în acumulator nu exagera. Mai așteaptă câteva minute.
  • După ce mașina pornește, deconectează cablurile de curent și nu opri motorul mașinii care nu avea curent pentru mai multe minute. Pentru ca acumulatorul să fie revitalizat este recomandat să mergi minimum 20 de minute.
  • Dacă acumulatorul pune mereu probleme la pornire și este mai vechi de 3 ani (în unele cazuri acumulatorii pot rezista până la 5 ani) atunci este cazul să-l schimbi cu unul nou.

2 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

CITESTE MAI MULTE DESPRE:
Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)