autovit.ro

Sfaturi utile pentru a proteja anvelopele în timp

Anvelopele sunt, probabil, cel mai important element ce ține de siguranța la rulare. Aceea pată de contact de câțiva centimetri este responsabilă pentru tot ceea ce o mașină poate face, indiferent de cât de scumpă și plină de tehnologie este. De aceea, o anvelopă de calitate este extrem de importantă, iar una îngrijită, în stare optimă, te poate salva din fața pericolului. Iată câteva sfaturi utile care te vor ajuta să păstrezi anvelopele în stare optimă.

 

Anvelopele mașinii sunt unele dintre cele mai scumpe elemente care se uzează accentuat cu fiecare kilometru parcurs. De aceea, controlul uzurii lor este important și poate aduce cheltuieli mai mici pe parcursul unei perioade mai lungi de timp. În funcție de cum este exploatată, o anvelopă poate fi uzată în doar câteva minute sau în poate fi utilizată pentru mai mulți ani. Este esențial să verifici regulat toate cele patru anvelope și să le inspectezi pentru a descoperi din timp eventualele probleme.

În primul rând, atunci când achiziționezi un set de anvelope noi este bine să le analizezi pe cale vechi pentru a vedea cum s-au uzat în timp. Dacă descoperi zone de uzură neuniformă pe lățimea anvelopei este posibil să existe defecțiuni la mașină sau unghiul de fugă să nu fie corect reglat. De aceea, investighează cauza acestei probleme împreună cu un mecanic, înainte de a monta noile anvelope. Astfel, nu le vei uza inutil într-o perioadă foarte scurtă de timp. Nu monta noile anvelope dacă mașina nu este în regulă din punct de vedere tehnic. Într-un astfel de scenariu este posibil ca într-un timp extrem de scurt să uzezi setul nou de anvelope.

Pentru că toate mașinile uzează inegal pe punți anvelopele, chiar dacă mașina este una cu tracțiune integrală, este recomandat să schimbi anvelopele de pe punți între ele (față/spate), dacă dimensiunile lor permit acest lucru (sunt modele de mașini cu dimensiuni diferite pentru puntea față și cea spate). Este recomandat ca această operațiune să fie realizată la circa 10.000 km. De asemenea, este foarte important ca anvelopele să fie montate pe sensul corect de rotație. Astfel, ele se vor uza mai repede și nu vor avea performanțele de aderență pentru care au fost dezvoltate.

Un alt sfat important pentru a proteja anvelopele în timp este să eviți șocurile puternice și regulate, ca de exemplu urcarea bordurilor înalte la viteze prea mari. Structura de rezistență poate fi astfel afectată. Este ideal să nu urci zilnic borduri pentru a parca, pentru că astfel de deformări afectează în timp structura de rezistență, iar anvelope este predispusă la bine-cunoscutele gâlme.

Deși pare un aspect de minimă importanță, presiunea corectă din anvelope este un aspect direct legat de uzura în timp. Orice producător dezvoltă o anvelopă pentru a funcționa corect din toate punctele de vedere la o anumită presiune și aici includem atât uzura cât și performanțele. Astfel, specialiștii în anvelope recomandă ca presiunea să fie verificată săptămânal. Pentru valorile corecte trebuie să verificați manualul mașinii sau zonele dedicate pe care există o informare în acest sens, precum cea de pe capacul de la rezervorul de combustibil sau cea de pe interiorul montantului central, în zona unde se deschide ușa. O presiune corectă în anvelope poate avea o importanță majoră pentru uzură pe parcursul mai multor ani.

Un alt aspect pe care nu trebuie să îl omiți este depozitarea corectă a anvelopelor pe timp de iarnă/vară. Despre acest subiect am scris în numeroase rânduri și am detaliat cele mai importante reguli care trebuie respectate. Depozitarea incorectă a unui set de anvelope poate duce la deteriorarea lui în doar un sezon.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)