autovit.ro

Sfaturi utile pentru șoferii începători

Tocmai ți-ai luat permisul, ai învățat tot ce se poate de la instructorul tău și i-ai lăsat impresia examinatorului că poți circula de unul singur pe străzi. Gata, ești pregătit pentru drumurile publice. Sau încă nu? Este important să ai încredere în capacitățile tale, dar cel mai bine este ca acestea să fie dublate de exercițiu. Iată câteva sfaturi utile pentru șoferii începători.

 

1. Ai terminat școala. Continua să exersezi

Este foarte important să continui să conduci imediat după ce ai trecut examenul auto. La început, mergi pe drumuri mai libere, cu mai multe benzi și fără intersecții complicate. Eventual roagă pe cineva experimentat să te însoțească. Când ai prins destulă încredere treci la drumuri cu dificultate ridicată, dar nu uita să rămâi cumpătat. Ești începător.

 

2. Cunoaște-ți mașina

Nu te urca în mașină ca să pornești imediat la drum. Familiarizează-te cu toate comenzile, cu poziția la volan, cu vizibilitatea spre toate direcțiile și reglează totul așa cum îți place.

 

3. Urmează un program de conducere defensivă

La școala de șoferi ai învățat cum să eviți un obstacol? Ai făcut vreodată asta? Probabil că nu. De aceea, este foarte util să cauți și să urmezi serviciile unei școli speciale de condus defensiv. Acolo vei aprofunda manevre și cunoștințe foarte utile pentru orice șofer, nu doar pentru un începător.

 

4. Verifică unghiul mort

Învața de unde începe punctul mort al mașinii tale (dreapta spate) și deprinde reflexul de a verifica mereu înainte de manevre dacă există mașini care rulează acolo.

 

5. Nu conduce în punctul mort al altor mașini

Așa cum tu nu vezi mașinile care rulează în punctul mort, nici șoferii lor nu te văd pe tine. Deprinde reflexul de a nu rula în punctul mort al altei mașini. Stai mai în spate sau treci de ea.

 

reguli pe autostrada6. Pe autostradă rulează pe banda din dreapta

Evită să rulezi pe banda din stânga atunci când mergi pe autostradă. Chiar dacă nu este trafic, vitezele sunt ridicate și poți avea mașini care te ajung foarte repede din spate. Menține banda din dreapta, iar după ce depășești alte mașini revin-o rapid.

 

7. Nu evita vremea rea

Nu vei învăța să rulezi pe vremea rea decât dacă rulezi în astfel de condiții. Totuși, nu uita că aceste condiții sunt speciale și nu exagera. Rulează pentru a câștiga experiență.

 

8. Lasă telefonul deoparte

Cât timp ești la volan acordă toate atenția ta condusului. Nu vorbi la telefon, nu scrie mesaje, nu intra pe internet, chiar dacă staționezi la semafor. Situația se poate schimba în câteva fracțiuni de secundă. Fii responsabil.

 

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)