autovit.ro

Sistemele de încălzire rapidă Sirocco și Webasto: cum funcționează

Sub denumirea populară de „sirocou” se ascunde o tehnologie cu o eficacitate dovedită în timp, ce poate echipa o gamă largă de vehicule. Sirocco și Webasto sunt companii cu o lungă tradiție în domeniul industrial, iar sistemele de încălzire, de răcire și de ventilație, cu funcționare independentă, reprezintă o parte importantă a portofoliului acestora.

În ciuda percepției comune, nu doar autocamioanele sau vehiculele utilitare au nevoie de modalități suplimentare de încălzire. În rândurile de mai jos, analizăm funcționarea și utilitatea acestor sisteme de tip staționar sau automat, ce nu depind de funcționarea motorului, pentru ca tu să decizi dacă merită să faci o asemenea investiție. 

Vezi 👉 AICI oferta noastră de AUTOTURISME

Cum funcționează aceste sistemele de încălzire rapidă

Prima componentă este chiar cea de care depinde acționarea acestui sistem, mai exact, unitatea de control. Aceasta poate veni sub forma unei telecomenzi, a unei console montate pe bordul mașinii sau chiar sub forma telefonului mobil, grație aplicației dedicate. Unitatea principală a sistemului este localizată sub capota mașinii, în partea laterală, iar pentru funcționarea acesteia, este conectată la rezervorul de combustibil. 

Pompa de dozare este cea care se ocupă de alimentarea cu benzină sau cu motorină, în timp ce un modul auxiliar pompează aer în unitate, pentru obținerea combustiei. Odată ce temperatura optimă este obținută, are loc aprinderea, iar temperatura ridicată din camera de combustie încălzește apa din circuitul sistemului auxiliar de încălzire. 

Apa este trimisă, apoi, către un schimbător de căldură ce este conectat la aeratoarele din compartimentul pasagerilor. Ulterior, apa încălzită este direcționată către circuitele motorului, iar datorită acesteia, se ridică și temperatura de la nivelul blocului motor. Finalul circuitului are loc odată cu întoarcerea apei în unitatea principală de încălzire. 

Vezi categoria noastră de  ▶ AUTOUTILITARE

Ce componente au sistemele de incalzire rapida

Care sunt avantajele oferite de sistemele de încălzire rapidă

Sunt multe motive datorită cărora ai putea opta pentru un astfel de sistem. Cu o instalare simplă și cu un impact minim asupra spațiului interior, o asemenea soluție se poate dovedi potrivită din următoarele motive:

  • Webasto folosește combustibil direct din rezervorul mașinii, fără nevoia unei unități de stocare suplimentare;
  • benzina și motorina au o mai mare densitate decât propanul, în condițiile unui consum mai mic;
  • sistemele de încălzire rapidă au un cost redus de funcționare, de-a lungul timpului;
  • această soluție tehnică scutește motorul de uzură și elimină necesitatea de a ține motorul la relanti pe perioade lungi de timp;
  • emisiile de carbon ale unui sistem de încălzire rapidă sunt mai mici decât cele produse în timpul funcționării motorului.

Vezi categoria noastră de 👉 CAMIOANE

Cum functioneaza aceste sisteme

Ce dezavantaje are un sistem de încălzire rapidă

Înainte de a monta o soluție tehnică de acest tip în automobilul, autorulota sau camionul tău, este important să cunoști și părțile mai puțin convenabile pe care le implică încălzirea rapidă. Printre acestea se numără:

  • în ciuda aspectului economic, benzina și motorina sunt combustibili care degajă un miros mai puternic față de propan;
  • curățarea depunerilor de carbon din instalație presupune faptul că întreaga unitate trebuie scoasă, demontată și curățată;
  • cost inițial ridicat, ce impune o exploatare frecventă, pentru amortizare.

Care sunt avantajele sistemelor de incalzire rapida

Ce disfuncții pot manifesta aceste sisteme de încălzire

Riscurile la care te supui pe timpul utilizării unei astfel de instalații nu sunt numeroase, dar ai putea constata o degajare de fum alb. Aceasta se poate petrece fie pe evacuarea mașinii, fie de sub capotă, iar cauza ei o reprezintă uzarea bujiei din camera de ardere a sistemului de încălzire. 

În cazul în care mentenanța nu este efectuată corespunzător, iar depunerile de carbon din sistem depășesc limitele normale, pe fondul unei folosințe intense, sistemul poate degaja dioxid de carbon în exces. Acest scenariu se aplică mai ales în cazul autorulotelor staționate pentru mult timp, la altitudini mari.

Informațiile de mai sus pot avea rolul de mini-ghid în decizia ta de a monta un sistem de încălzire rapidă. Este foarte important ca specificațiile tehnice ale acestuia să se potrivească tipului de vehicul pe care urmează să îl deservească.

Credit foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)