autovit.ro

Stiti cat de important este sistemul de franare?

Starea tehnica a sistemului de franare este un factor determinant care poate influenta rularea in deplina siguranta, asta indiferent de varsta ori valoarea masinii. Si chiar daca necesita timp si bani, specialistii recomanda o verificare anuala a sistemului de franare si inlocuirea reperelor uzate.

In general, destul de putine persoane care cumpara un autoturism second hand isi pun problema gradului de uzura al reperelor care alcatuiesc sistemul de franare. Mai mult, in unele situatii chiar si cei care efectueaza un drive-test inainte de achizitie nu prea tin cont de anumite defectiuni legate de sistemul de franare ori de zgomotele sesizate in mers. Si astfel este favorizata aparitia accidentelor grave…

In linii mari, principiul de functionare este destul de simplu: in urma actionarii pedalei de catre sofer impulsul este trimis catre cilindrul de frana care prin intermediul lichidului din acesta genereaza apasarea placutelor de frana pe disc. Astfel autoturismul este incetinit, iar energia cinetica este transformata in caldura prin frecare.

In acest proces, un rol deosebit de important il au placutele de frana, principalele consumabile ale sistemului de franare. Prin urmare, acestea trebuie verificate in mod regulat si inlocuite atunci cand grosimea materialului de frictiune se reduce la circa 2 mm. Este important de stiut ca in situatia unei franari bruste este posibila pierderea controlului asupra autoturismului daca placutele de frana prezinta un grad avansat de uzura ori discurile sunt deteriorate in urma solicitarilor intense.

Mai trebuie tinut cont ca procesul de franare este influentat si de lichidul de frana… Astfel periodic trebuie verificat nivelul lichidului din recipient si completat daca sunt sesizate pierderi. Mai mult, daca lichidul este utilizat o perioada indelungata, acesta isi mareste continutul de apa si rezulta evident o pierdere a eficacitatii sistemului. In general, lichidul de frana trebuie inlocuit cam o data la doi ani sau la circa 60.000 km.

In concluzie, periodic trebuie efectuate verificari in privinta starii placutele, a discurilor, eventual a tamburilor si chiar a lichidului de frana. In situatia inlocuirii placutelor de frana se impune ca in primii 10 km sa le rodati prin cateva franari succesive. Iar pentru ca autoturismul sa franeze in siguranta, specialistii mai recomanda folosirea pneurilor adecvate sezonului.

Voi ce alte recomandari mai aveti in privinta intretinerii corespunzatoare a sistemului de franare?

Un comentariu

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)