autovit.ro

Supraacciza la carburant ar putea fi eliminată

Unul dintre cele mai discutate subiectele ale ultimului an a fost reprezentat de acciza pe carburant introdusă acum aproape un an, pe 30 august. Totuși, acum există semnale că aceasta ar putea fi eliminată, ceea ce ar duce la o scădere a prețurilor carburanților.

 

În a doua jumătate a anului trecut, supraacciza pe carburant a fost mărită succesiv în două etape. Prima dintre ele a avut loc la 15 septembrie, iar cea de-a doua la 1 octombrie, justificarea acestei măsuri fiind de a nu permite o creștere prea bruscă a prețurilor la pompă. Cu toate acestea, prețurile au crescut imediat ce măsurile au intrat în vigoare și au depășit o valoare efectivă a creșterii de peste 1 leu survenită în mai puțin de 6 luni, deși estimările oficialilor arătau că valoarea nu va trece de 0,16 lei.

La această valoare a contribuit și creșterea cotațiilor internaționale pentru petrol, care au survenit concomitent cu momentul introducerii accizelor. În acest moment, în care benzina de 95 are un preț de circa 5,54 lei, ministrul Finanțelor declară că are în vedere eliminarea supraaccizei de carburant.

„Ne putem gândi la scoaterea accizei la carburanţi. Eu, personal, mi-aş dori foarte mult. În cazul în care s-ar scoate, efectul s-ar duce către populaţie. Dacă reducerea respectivă nu se duce la pompă, ci în buzunarul unor companii, nu am făcut nimic.

Orice român normal la cap, cu atât mai mult ministrul Finanţelor, trebuie să aibă în vedere o astfel de măsură. Eu nu sunt adeptul unor noi taxe şi impozite, numărul lor trebuie redus”, a declarat acesta.

O astfel de măsură ar reduce cu siguranță prețul la pompă al carburanților, însă nu la nivelul de acum un an, când un litru de benzină de 95 costa puțin peste 4,5 lei.

 

2 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)