autovit.ro

SUV vs. monovolum: avantaje și costuri de exploatare

Atunci când familia ți se mărește, îți dai seama că mașina actuală nu mai este suficient de încăpătoare și că ai nevoie de un autoturism mai spațios. Încă nu știi ce model de mașină vei alege, însă constați că pentru nevoile tale actuale, cele mai potrivite categorii de autovehicule sunt modelele de tip SUV și monovolum. Însă pe care o alegi? 

Citește și: Top 5 SUV-uri pentru iarna

Având în vedere că ambele categorii de vehicule îți oferă lucrul de care ai nevoie cel mai mult, și anume spațiul, ai fi tentat să alegi una într-un mod subiectiv, pe baza preferințelor tale actuale. Însă nu ar trebui să faci asta, deoarece atât SUV-urile, cât și modelele monovolum vin cu propriile avantaje și costuri de exploatare. Află care sunt acestea și decide ce categorie de mașină vei alege. 

SUV: avantaje și costuri de exploatare 

În ultimii ani, piața de SUV-uri a înregistrat o creștere spectaculoasă în Europa, fenomen ce s-a resimțit și în România. În prezent, toți producătorii majori din industria auto au cel puțin un model de SUV în oferta lor, iar unii încep să pună mai mare accent pe aceste mașini decât pe categoriile convenționale de hatchback-uri și sedan-uri. Iată ce trebuie să știi despre SUV-uri.

De ce să alegi un SUV? 

Principalul avantaj de care vei beneficia dacă alegi un autoturism SUV este, pe lângă spațiul mărit, un grad de confort mai ridicat. De asemenea, garda la sol mai mare a acestei categorii de vehicul te va ajuta enorm iarna pe drumurile înzăpezite, iar dacă alegi un model cu tracțiune 4X4, precum cele produse de Audi, vei putea să conduci mașina și pe drumurile neasfaltate sau accidentate. Datorită dimensiunilor mari, aceste mașini sunt considerate și foarte sigure atât pentru șofer, cât și pentru pasageri. 

Costurile de exploatare la un SUV

În ciuda acestor avantaje, un SUV de clasă medie sau mare este considerat o mașină scumpă pentru majoritatea oamenilor. În cazul motorizărilor diesel, consumul de carburant nu este foarte mare, însă la mașinile pe benzină, acesta este destul de ridicat. 

De asemenea, costurile cu anvelopele, consumabilele și reviziile unui SUV vor fi simțitor mai mari decât în cazul unui monovolum cu aceleași dotări și aceeași motorizare. 

costuri exploatare monovolum

Monovolum: avantaje si costuri 

Vehiculele de tip monovolum sunt special concepute pentru familie, majoritatea având șapte locuri și un spațiu de depozitare generos. Cu toate acestea, piața de monovolume a înregistrat o scădere în ultimii ani, cei mai mulți cumpărători orientându-se spre SUV-uri sau către modele de mașini break. Însă, dacă ai cel puțin patru membri de familie și alegi un monovolum, nu vei fi dezamăgit. 

Principalele avantaje ale unui monovolum

Deși un SUV de clasă medie oferă spațiu suficient pentru pasageri, acesta se va dovedi destul de neîncăpător atunci când te pregătești de un drum lung și trebuie să încarci mai multe bagaje. În schimb, un monovolum reușește să rezolve ambele probleme legate de spațiu, permițându-le pasagerilor să se bucure de un drum confortabil, în timp ce bagajele sunt bine așezate la locul lor. Fiind conceput ca un autovehicul de familie, un monovolum are și dotările opționale mulate pe nevoile unei familii. De exemplu, unele modele vin cu o dotare care anulează pentru șofer zgomotul făcut de pasagerii din spate sau portiere glisante, pentru a asigura un acces facil călătorilor de pe locurile din spate. 

Citește și: Mașină de familie mai nouă de 2010 și sub 8.000 de euro

Pe lângă aceste aspecte, un monovolum asemenea celor produse de Renault poate să ofere același nivel de confort ca în cazul unui SUV, iar gradul de siguranță pe care un astfel de autoturism îl oferă concurează cu un vehicul de teren. 

Costurile de exploatare cu un monovolum 

În ceea ce privește costurile de exploatare la un monovolum, acestea depind în cea mai mare măsură de modelul ales și nu diferă cu mult față de un sedan sau un hatchback, însă sunt cu siguranță mai mici decât cheltuielile cu un SUV. 

Din punctul de vedere al combustibilului, cele mai populare modele de monovolume europene nu au un consum mixt mai mare de 7-8 litri la suta de kilometri, ceea ce este mulțumitor pentru o mașină în care încap șapte pasageri și o cantitate generoasă de bagaje. 

Dacă vorbim despre piese, anvelope și alte consumabile, costurile vor fi simțitor mai mici decât în cazul unui SUV cu aceleași dotări, aceeași calitate a pieselor și o motorizare similară. 

monovolum vs suv

SUV sau Monovolum – ce să alegi 

Dacă îți dorești o mașină de familie, cu spațiu suficient atât pentru bagaje, cât și pentru pasageri, cu costuri de întreținere rezonabile, cu un consum moderat de combustibil și cu un grad de siguranță ridicat, un monovolum este alegerea potrivită.

Totuși, dacă nu ești fan al designului și al prestanței pe care un monovolum ți-l oferă, ar trebui să te orientezi spre un SUV. Cu o astfel de mașină, ai avantajul că vei putea urca fără probleme pantele abrupte și te vei descurca de minune pe terenurile accidentate, însă ia în calcul că și costurile de exploatare, și consumul de combustibil vor fi mai mari. De asemenea, portbagajul unui SUV nu va fi la fel de încăpător precum cel al unui monovolum, iar cele mai multe modele au doar cinci locuri disponibile. 

Când îți alegi noua mașină, pune în balanță avantajele și dezavantajele fiecărei categorii prezentate și alege un model care să-ți servească nevoile cât mai bine. De asemenea, este important să alegi o mașină pe care s-o conduci cu plăcere și care să te încânte atât vizual, cât și tehnic. Dacă analizezi bine, vei reuși să faci alegerea potrivită, iar la sfârșitul zilei vei fi fericit că ai cumpărat o mașină perfectă pentru tine și familia ta. 

Sursa Foto: Shutterstock 

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)