autovit.ro

Test Drive BMW M3 2015

BMW M3, putere definită prin excelență

Sportivitatea este din ce în ce mai întâlnită în cadrul modelelor a tot mai mulți producători auto. Această “calitate” este cerută de șoferi în mod pregnant.

Chiar dacă piața auto are un paletar vast de oferit, “top of mind-ul” în categoria sport pentru majoritatea oamenilor reprezintă calitatea germană bavareză. BMW a reușit prin istoria sa îndelungată să își lase amprenta în inimile multor pasionați de motoare puternice. Designul impunător, tracțiunea spate și sentimentul de competiție indus, a creat din BMW un cuvânt greu de uitat. Cu toate acestea, vârful de lance al constructorului a pus accent pe o singură litera, definitorie în a înțelege sportivitatea în sensul cel mai pur. Litera M. BMW clasa M reprezintă echiparea de vârf pentru constructor. Am avut oportunitatea de a testa un BMW M3, cu o vechime de puțin peste 4 ani, pusă la dispoziție de dealerul TDS Leasing din Pitești.

Detalii tehnice
Mașina pusă la dispoziție este fabricată în septembrie 2015, dispune de un motor de 3 litri, alimentat cu benzină, ce dezvoltă 431 de cai putere. Cuplul maxim pe care îl poate atinge acest motor este de 550 Nm, performanță ce poate fi atinsă încă de la 1850 de turații. Cei 431 de cai oferă senzații plăcute celor ce aleg o mașină la care contează mult felul cum îți bate inima când o conduci. Modelul testat are puțin peste 88.000 de km și răspunde la fel de prompt ca pe banda de testare din fabrică la kick down. Producătorul promite să atingă 100 km/oră în doar 4.1 secunde, fapt ce reprezintă o mare performanță pentru motorul cu 6 cilindri așezați în L. Mașina este suficient de încăpătoare pentru a satisface și pretenția majorității care pleacă la drum întins, oferind un volum de 480 litri în portbagaj.
Baza foarte joasă nu o recomandă pentru drum accidentat sau cu denivelări. Mașina aceasta își oferă adevărată valoare atunci când este pusă la încercare pe șosea. Cei 431 de cai putere nu pot decât să alerge în ritm foarte alert atunci când sunt solicitați de piciorul mai greu sau poate doar mai sportiv. Direcția precisă și suspensia sport este dublată de sunetul tobelor foarte vibrante atunci când sunt solicitate. Pentru o mașină ce oferă pretenția de a dezvolta peste 400 de cai putere, consumul devine un accesoriu mai mult sau mai puțin relevant. Această mașină este croită pentru a oferi senzații pe șosea și a crea amintiri greu de uitat.

Tehnologie
BMW este un constructor ce se află în pas cu tehnologia, dar, în același timp, păstrează din conservatorismul care l-a consacrat de-a lungul deceniilor. Mașina dispune de o cutie sport în 7 rapoarte, ce răspunde prompt comenzilor solicitate. De asemenea, consola centrală, de altfel, mult prea cunoscută pentru acest constructor, poate fi folosită prin intermediul celebrulului joystick central pentru a naviga, a afla statusul mecanic al mașinii, dar și pentru alte activități multimedia. Mașina dispune de keyless go și keyless entry, alături de scaune încălzite și o lista lungă de opționale disponibile pe acest model. Ceasurile sport analogice oferă o notă de agresivitate prin turometrul ce indică până la 8500 de turații, dar și prin head up display. Atunci când te afli la volan, opționalul head up display te ajută foarte mult să îți păstrezi în limitele legale autoturismul, dar și permisul de conducere.


Mașina reprezintă echiparea de vârf pentru clasa sa, a seriei 3. Cutia de viteze în 7 rapoarte este ușor de manevrat, fiind ajutată de o cameră pentru marșarier de înaltă calitate ce oferă un unghi larg de vizibilitate. Dacă multe dintre opționale pot fi găsite și pe modelele mai slab echipate din clasa sa, există unul care este prezent la fiecare depășire. Ori acesta este sunetul inconfundabil de tobe ce pompează adrenalină la fiecare accelerație.

Design
Acest model nu oferă un design foarte agresiv, precum modelele electrice de top ale constructorului, dar este cu siguranță o imagine ce nu poate fi ignorată când își face simțită prezența prin zgomotul sportiv. Sunt detalii mici, dar care fac diferența între echiparea M și modelele de serie din care face parte. Cele 4 tobe de evacuare, capotă ușor înălțată, cât și oglinzile retrovizoare cu design slim, alături de jantele impunătoare, creează un sentiment de mașină “neîmblânzită”.


Interiorul este croit pentru șoferul norocos ce își poate imagina, dar și experimenta cum este să conduci la raliu, păstrând limitele legale, bineînțeles. Chiar dacă desigul nu este unul foarte special, mașina compensează la celelalte capitole cu brio.

Prețul
Mașina a avut un preț de catalog, la lansare, în 2014, de 85.750 euro. Însă, având în vedere trecerea timpului, ajungând în 2020 să aibă aproape 4 ani și jumătate, dar și 88.000 km parcurși deja, mașina este pusă la vânzare la prețul de 57.750 euro. Prețul este atrăgător și foarte tentant pentru viitorul proprietar ce își dorește o herghelie de cai “îndesată” într-un motor performant ce lasă urme adânci în memorie.

Ținuta de drum
Accelerația reprezintă cireașa de pe tortul cel albastru al producătorului bavarez. Răspunsul instantaneu la comandă creeză un tovarăș de drum loial oricărei depășiri, conferind o siguranță pentru drumurile lungi și incitante. Suspensia sport deținută de cel mai echipat model din clasa sa, oferă senzații ușor perceptibile în curse cu mașini comparative cu nu o posedă. Lipsa întârzierii puterii turbinei, cât și direcția foarte precisă, creează un pilot din fiecare șofer ce îndrăznește să o conducă. Elementele de tunning oferite de producător oferă un plus de încredere, dar și senzație de individualism pentru o mașină ce trebuie apreciată.

Manevrabilitatea mașinii rămâne un atu de invidiat și de dorit pentru orice pasionat de mașini puternice.

Concluzie
Cu toate că un BMW va rămâne un model sportiv și apreciat de majoritatea oamenilor, clasa M rămâne un deziderat frumos pentru oricine își dorește mai mult. BMW M3 este un model superb, puternic și seducător.

Poți vedea și alte oferte ale dealerului TDS Leasing: https://tdsleasingauto.autovit.ro/

 

Autor: Valentin Calinovici

 

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)