autovit.ro

Timbrul de Mediu va fi înlocuit cu o taxă auto de acces în marile orașe

Așa cum vă spuneam în articolul de aici, Timbrul de Mediu a fost eliminat începând cu data de 1 februarie 2017. Efectele acestuia deja au fost resimțite imediat, cozile de la centrele RAR și de la înmatriculări fiind un adevărat record. De asemenea, luna februarie ar putea însemna un record în ceea ce privește înmatriculările de mașini rulate. Foarte multă lume pare că se grăbește cu procesul de cumpărare de mașini second-hand și cu cel de înmatriculare pentru a evita posibilitatea apariției și intrării în vigoare a unei noi taxe.

 

Deși informațiile oficiale venite dinspre Ministerul Mediului au spus inițial că Timbrul de Mediu nu va fi reintrodus sub o altă denumire, acum am primit o serie de clarificări despre acest subiect.

Ministrul Mediului a anunțat că în, în scurt timp, ministerul pe care îl conduce va prezenta o alternativă la Timbrul de Mediu, dar una diferită de ceea ce am văzut până acum. Acesta a declarat că: “un sistem modern, european, pe care l-am gândit, astfel încât să fie toată lumea mulțumită și să ne atingem obiectivele de mediu”.

Această declarație lasă loc multor interpretări și deschide posibilitatea de a ne alinia cu această taxă la soluția adoptată de altă țări, unde taxele de mediu sunt plătite în funcție de emisiile de CO2 ale mașinii vizate.

Este însă clar că timbrul de mediu va fi înlocuit de o nouă taxă, cu o nouă formă, astfel încât nimeni nu trebuie să fie surprins când se va face acest anunț.

shutterstock_560576140

În completarea celor de mai sus, ministrul Mediului a mai declarat: “[..] De aceea, eu gândesc împreună cu alte instituții ale statului, în momentul de față, un sistem modern, astfel încât să nu venim cu taxare suplimentară pe cetățean, dar în același timp să ne asigurăm că avem autoturisme din ce în ce mai puțin poluante care să fie pe străzile noastre, mai ales în zonele unde avem aglomerări urbane. O să prezentăm, probabil săptămâna viitoare, un sistem modern, european, pe care l-am gândit, astfel încât să fie toată lumea mulțumită și să ne atingem obiectivele de mediu”.

Update

Cele mai noi informații obținute de jurnaliștii de pe Profit.ro spun că spun că autoritățile pregătesc o nouă taxă auto care va lua forma unei vignete care să permită accesul în orașele mari. Vigneta va fi diferențiată în funcție de gradul de poluare al autoturismului, șoferii urmând să aibă acces în diferite zone ale orașului doar pe baza unui sticker colorat ce va fi lipit pe parbriz. Sistemul este inspirat după cel folosit de autoritățile din Germania.

“Confirmăm că este în lucru introducerea unei taxe de intrare în orașe mari. Pentru România, este în lucru introducerea, în locul timbrului de mediu, a unei taxe de intrare în marile orașe, care presupune o plată în funcție de noxe și de combustibil plus un sticker, cu o anumită culoare, pe anumite zone ale unui oraș. Astfel, pentru ca un șofer să poată intra cu o mașină poluantă în centrul orașului, de exemplu, el va trebui să plătească o anumită taxă și va primi în schimb un anumit sticker cu o culoare care îi va permite accesul. Din acest moment este în lucru și o «zonare» a Bucureștiului”, au arătat sursele autorizate, la solicitarea Profit.ro.

Vom reveni cu detalii atunci când Ministerul Mediu va anunța oficial introducerea noului sistem de taxare.

 

8 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)