autovit.ro
B SECTIUNI

Top cei mai buni piloți de Formula 1 din istorie

Formula 1 este printre cele mai populare sporturi, toate etapele campionatului fiind televizate în peste 200 de țări.

Numărul celor care urmăresc anual întrecerea este depășit doar de numărul celor care vizionează meciurile din Campionatul Mondial de Fotbal și competițiile de la Jocurile Olimpice, evenimente care se organizează o dată la patru ani.

Întrecerile de automobilism se organizează anual, sub forma a două campionate mondiale, care au loc în paralel, ambele fiind patronate de Federația Internațională a Automobilului (FIA): Campionatul Mondial al Piloților și Campionatul Mondial al Constructorilor.

De-a lungul timpului, numeroși piloți de curse s-au impus pe circuit și au făcut spectacol. În prezent, Lewis Hamilton este campionul en-titre la piloți, iar echipa Mercedes, la constructori.

Îți prezentăm câțiva dintre cei mai buni piloți de Formula 1 din istorie și performanțele lor în campionatele mondiale:

Michael Schumacher

Schumacher este considerat de mulți iubitori ai sportului cu motor cel mai bun pilot de Formula 1. Este popular chiar și în rândul celor care nu urmăresc astfel de evenimente și nu e de mirare.

Are în palmares șapte titluri de campionat, 91 de victorii, 68 pole positions. A depășit aproape toate recordurile în perioada în care a participat la campionatul de curse auto pentru mașinile de Formula 1.

Michael Schumacher

S-a retras în 2006 doar ca să revină cu Mercedes, în 2010, înainte de a se retrage din nou, în 2012. În iarna lui 2013, Michael Schumacher a suferit o gravă lovitură la cap, în timp ce se afla la schi în Alpi, și, timp de șase luni, a fost în comă. Din 2014, campionul german se află sub supravegherea familiei, la reședința din Elveția, starea sa de sănătate fiind incertă.

Lewis Hamilton

Din punct de vedere statistic, Hamilton este cel mai bun pilot de Formula 1 din toate timpurile, însă mulți fani ai sportului cu motor nu sunt de acord, cu toate că cifrele își spun cuvântul.

Lewis Hamilton

Are în palmares șapte titluri de campionat, 99 de victorii și 100 pole positions. În calitate de campion al piloților, el continuă să bată record după record. Lewis Hamilton este primul pilot de culoare din Formula 1. S-a născut în Marea Britanie, unde părinții au imigrat din Grenada, și a debutat în campionatul mondial în 2007, la echipa McLaren Mercedes.

Ayrton Senna

Senna ocupă un loc fruntaș în topul celor mai buni piloți de Formula 1 din istorie. Pilotul brazilian a câștigat trei titluri de campionat: în 1988, în 1990 și în 1991. El s-a remarcat pentru stilul spectaculos de a conduce și înclinația de a-și asuma riscuri.

Ayrton Senna

Avea reputația de a fi unul dintre cei mai buni piloți care reușeau să stăpânească mașina în cele mai vitrege condiții meteo și, pentru această abilitate, a fost poreclit „Rain Man“. În 1994, Senna a suferit un accident în timpul cursei pentru Marele Premiu al statului San Marino, când a pierdut controlul mașinii în primul viraj al celui de-al șaptelea tur al competiției. A fost ultimul pilot care a decedat în timpul unei curse de Formula 1.

Niki Lauda

Lauda a fost nu doar un star al curselor de Formula 1, ci și un erou. Poate că nu are cele mai multe titluri și reușite, însă povestea sa este una pe care toți iubitorii acestui sport și-o amintesc.

Niki Lauda

A fost pilotul principal al echipei Ferrari din 1974 și a câștigat primul titlu mondial în 1976. Un an mai târziu, a fost implicat într-un accident devastator la Nürburgring și a suferit arsuri grave la nivelul gâtului și al feței, iar plămânii i-au fost atât de grav afectați, încât nimeni nu îi dădea șanse de supraviețuire.

Cu toate acestea, după doar două luni și jumătate petrecute în spital, Niki Lauda s-a întors pe circuit, luptând pentru titlul mondial ce se disputa în Japonia. A pierdut în fața lui James Hunt cu doar un punct, dar s-a întors anul următor și a câștigat al doilea titlu de campionat. S-a retras în 1979 și a revenit în 1982.

Doi ani mai târziu, a câștigat încă un titlu și și-a încheiat cariera de pilot profesionist în 1985. S-a întors în calitate de consultant, mai întâi pentru echipa Ferrari și apoi, pentru Mercedes AMG Petronas – unde a fost acționar și a jucat un rol cheie în succesul ulterior, inclusiv prin recrutarea lui Lewis Hamilton. Niki Lauda a murit în somn, în 2019, la vârsta de 70 de ani.

Fernando Alonso

Gândirea tactică și viteza sunt cuvintele care îl definesc cel mai bine pe Alonso. Pilotul spaniol a câștigat două titluri cu Renault, în 2005 și 2006, și a concurat pentru cele mai mari nume din acest sport, de la Ferrari la McLaren.

Are 32 de victorii și 22 pole positions. În 2003, a devenit cel mai tânăr pilot de Formula 1 care a plecat din pole position, apoi care a câștigat o cursă, iar în 2005, cel mai tânăr pilot care a câștigat titlul mondial.

Fernando Alonso

În 2018, și-a anunțat retragerea și, în timpul unui interviu, a spus că la Ferrari avea o mașină cu mari probleme în virajele rapide și lente. S-a reîntors pe circuit și va participa la cursele de Formula 1 în sezoanele 2021 și 2022.

Vezi categoria noastră de ▶ PIESE AUTO

Primul sezon al Campionatului Mondial de Formula 1 a avut loc în 1950, la patru ani după ce Federația Internațională a Automobilului a decis înființarea sa. Echipa Alfa Romeo a dominat competiția, iar primul campion mondial a fost Giuseppe Farina. Campionatul Mondial din 2021 este cel de-al 72-lea sezon din campionatul de curse auto pentru mașinile de Formula 1.

Sursă foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)