autovit.ro

Top SUV-uri 4WD cu cel mai mic consum de carburant

Într-o piață auto dominată de modele SUV sau cu aspect similar, pare tot mai dificil să alegi viitoarea mașină. Contrar concepțiilor generalizate, consumul economic de carburant nu este doar apanajul modelelor citadine, de clasă mică, sau al celor compacte. În realitate, multe dintre SUV-urile recent lansate, disponibile deja și pe piața second-hand, sunt produse pe platformele tehnice ale unor modele care și-au construit o reputație solidă.

Cu atenție la detalii și un ghid util, vei putea găsi un model care, pe lângă spațiul suplimentar și o poziție de condus înălțată, îți va pune la dispoziție și avantajul unei tracțiuni integrale de complexitate medie. Numai bună pentru un plus de aderență sau pentru o ieșire pe drumuri forestiere.

Care sunt avantajele unui SUV cu consum mic
Ce tipuri de SUV-uri 4WD există pe piață
Ce beneficii îți oferă tracțiunea integrală
Care sunt cele mai economice SUV-uri

Vezi 👉 AICI oferta noastră de AUTOTURISME

Care sunt avantajele unui SUV cu consum mic

La prima vedere, avem de-a face cu o contradicție în termeni. Un SUV este asociat cu ideea de putere și cu posibilitatea de a evada, ocazional, pe teren accidentat. Practica ne arată că SUV-urile tind să înlocuiască nu doar rolul jucat, cândva, de monovolume ca Opel Zafira sau Ford Galaxy, ci și pe cel al unor tipuri de mașini foarte variate și foarte diferite între ele.

Break-urile, berlinele și modelele compacte, consacrate, ale unor producători de renume au lăsat locul, în gamă, unor SUV-uri dimensionate similar, ce le duc mai departe renumele. Un SUV de dimensiuni moderate, cu o motorizare de cilindree mică, îți va oferi o serie de atuuri pe care mașinile clasice nu le au. Printre acestea se numără:

 • post de condus ridicat, ce oferă o vizibilitate mai bună în traficul urban;
 • înălțime superioară unui vehicul normal, ce poate juca un rol în protecția pasagerilor, la impactul frontal;
 • spațiu suplimentar în habitaclu, în zona capetelor;
 • gardă la sol ridicată și suspensie confortabilă, ce filtrează neregularitățile drumului sau șinele de tramvai;
 • impozit anual mai mic, în cazul modelelor cu motorizări turbo și valori mici ale cilindreei.

Vezi categoria noastră de ▶ PIESE

Ce tipuri de SUV-uri 4WD exista pe piata

Ce tipuri de SUV-uri 4WD există pe piață

Indiferent de consumul pe care îl oferă, aceste vehicule vin într-o mare varietate, pentru a acoperi o paletă largă de nevoi. În timp ce un crossover de clasă mică, precum Renault Captur, Ford Puma sau Audi Q2, nu este disponibil nici opțional cu tracțiune integrală, SUV-urile ceva mai mari, ca Hyundai Kona sau SsangYong Tivoli, reprezintă primul nivel de inițiere în lumea tracțiunii integrale, cu sisteme electronice automate. SUV-urile de clasă compactă, precum Range Rover Evoque, Nissan Qashqai sau Suzuki Vitara, îți oferă posibilitatea de a bloca tracțiunea integrală poziție 2D, 4WD sau Auto, cu ajutorul unor comutatoare specifice. Pe SUV-urile cu consum mic vei găsi următoarele tipuri de sisteme de tracțiune integrală:

 • 4WD: sub denumirea aceasta se grupează toate tipurile de sisteme de tracțiune integrală selectabilă, nepermanentă, care nu este distribuită către roți cu ajutorul unui diferențial blocabil;
 • AWD: SUV-urile prevăzute cu această tracțiune sunt orientate, mai degrabă, către un rulaj în condiții optime pe șosea și autostradă. Acestea nu dispun, în general, de un selector și rulează permanent cu ambele punți cuplate.

Sistemele de tracțiune integrală complexe, care folosesc diferențiale blocabile, sunt apanajul mașinilor off-road veritabile, ale căror dimensiuni, mase și propulsoare pe situează într-o ligă incompatibilă cu un consum mic de carburant.

Care sunt cele mai economice modele

Ce beneficii îți oferă tracțiunea integrală

Odată ce vei urca la volanul unui SUV și vei parcurge câteva sute de kilometri, vei observa schimbări importante ale modului în care te raportezi la ideea de automobil. Printre efectele pozitive pe care le va aduce o mașină cu tracțiune 4×4 în viața ta se numără:

 • aderența mai bună pe drumurile virajate;
 • efectuarea manevrelor de evitare în mai mare siguranță;
 • parcurgerea drumurilor neasfaltate fără ca roțile să patineze;
 • risc mai mic de acvaplanare, pe timp ploios;
 • deplasări mai sigure pe polei și pe porțiunile de drum cu zăpadă afânată.

Vezi categoria noastră de 👉 CAMIOANE

Care sunt cele mai economice SUV-uri

Standardele de emisii de CO2 din ce în ce mai drastice, la nivel european, au dus la generalizarea fenomenului numit downsizing. Un efect colateral, pe placul clientelei, este reprezentat de valorile de consum excelente ale unor mașini ce oferă un spațiu și un aspect, practic, fără precedent în clasa lor. Printre modelele care oferă o autonomie exemplară se numără:

👉 Suzuki Ignis: cu un design simpatic, actualizat în 2020, și cu un motor vioi, de 1,2 litri și 83 CP, Ignis are, în versiunea cu tracțiune integrală Allgrip, un consum mixt de doar 5,4 litri/100 km. Micul SUV urban poate fi cumpărat, la mâna a doua, cu un preț pornind de la 8.000 de euro.

Suzuki Ignis

👉Dacia Duster: proaspăt supus unui facelift, SUV-ul argeșean, aflat la cea de-a doua generație, se laudă cu un consum mediu cuprins între 6,1 și 7 litri, în condițiile în care are puteri ce variază de la 90 la 150 CP. Poți cumpăra un exemplar second-hand pentru aproximativ 11.000 de euro, în condițiile unui rulaj de minimum 50.000 km.

Dacia Duster

👉 Ford EcoSport: celălalt SUV disponibil cu 4X4 și fabricat în România dispune de o plajă de puteri cuprinsă între 125 și 140 CP și oferă consumuri între 5,5 și 7 litri. Un EcoSport rulat costă minimum 9.500 de euro, pentru un exemplar cu un rulaj de peste 10.000 de km.

Ford EcoSport

👉 Volkswagen T-Roc: lansat în anul 2017, SUV-ul bazat pe Volkswagen Golf are propulsoare cu puteri cuprinse între 110 și 300 CP și consumuri mixte care variază între 4,2 și 7,8 l/100 km. Pe piața vehiculelor rulate, prețurile pentru un T-Cross încep de la aproximativ 18.000 de euro, pentru un exemplar cu un rulaj sub 30.000 km.

Volkswagen T-Roc

👉 Renault Kadjar: spațios și apreciat de publicul român, Renault Kadjar are motoare cu puteri cuprinse între 140 și 158 CP. Valorile consumului mixt se cifrează între 6,2 și 6,4 litri, iar prețul minim la care poți găsi un exemplar rulat începe de la 11.500 de euro, pentru un kilometraj de minimum 130.000 km.

Renault Kadjar

Topul de mai sus reprezintă un ghid în căutarea primului tău SUV. Odată ce ai garanția că vei conduce o mașină cu un consum rezonabil de combustibil, trebuie să mai hotărăști doar tipul de sistem 4×4 și caroseria care te-ar avantaja.

Credit foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)