autovit.ro

Tot ce trebuie să știi despre întreținerea optimă a caroseriei auto

„Să previi este mai ușor decât să tratezi”. Este o vorbă veche, dar care a rămas relevantă chiar și în zilele noastre și care poate fi aplicată atât atunci când avem grijă de sănătatea noastră, cât și când vine vorba de lucrurile materiale. 

Pentru că masina este, pentru mulți dintre noi, unul dintre obiectele materiale cele mai de preț pe care le deținem, întreținerea acesteia este o prioritate pentru majoritatea persoanelor. Pe lângă aspectele tehnice pe care trebuie să le avem în vedere cu regularitate, un alt element important al oricărei mașini este caroseria. 

Având în vedere că este predispusă la zgârieturi, rugină și pierderea aspectului estetic, caroseria necesită un set de reguli speciale de îngrijire, pe care orice șofer care ține la mașina sa ar trebui să le pună în aplicare. În cele ce urmează îți oferim câteva sfaturi care să te ajute să întreții caroseria automobilului tău. 

Intretinere caroserie auto

Curăță caroseria cu o lavetă curată

Atunci când caroseria se murdărește, foarte mulți șoferi au obiceiul de a o curăța folosind o cârpă veche, murdară. Deși pare o metodă practică, această abordare este complet greșită, întrucât favorizează răspândirea murdăriei și deteriorarea vopselei. Mai mult, reziduurile de pe cârpa veche vor avea efect de șmirghel și vor provoca mini zgârieturi, care vor produce caroseriei daune suplimentare. 

De aceea, atunci când decizi că este necesar să ștergi caroseria, asigură-te că ai la îndemână o lavetă curată, care să nu aibă o textură foarte dură. Umezește laveta și clătește-o bine în apă atunci când devine foarte murdară. Cu toate că această metodă de curățare a mașinii este destul de consumatoare de timp, este și cea mai indicată, datorită fapului că nu produce daune caroseriei. 

Citește și: Colantarea auto: pasi de urmat, avantaje si costurile intregii proceduri

Intretinere masina

Ceruiește mașina la cel puțin 4 luni

Procesul de ceruire este unul foarte important, care are, în principal, rolul de a proteja vopseaua. Un strat de ceară va bloca pătrunderea apei prin mini zgârieturile de pe caroserie și va preveni atât degradarea vopselei, cât și ruginirea tablei. 

Ceruirea unei mașini nu este deloc complicată și poate fi făcută de oricine, în curtea casei sau în fața blocului, în doar câteva minute. Pentru această operațiune vei avea nevoie de o solutie non-abraziva pe bază de ceară și un burete, produse pe care le găsești fără probleme la magazinele online, la toate magazinele de profil sau chiar la stațiile PECO.  

Atunci când ceruiești mașina, asigură-te că acorzi o atenție deosebită zonei frontale a caroseriei, întrucât aceasta este cea mai predispusă la deteriorare. Aplică ceara doar pe elementele vopsite ale mașinii, deoarece cauciucurile, jantele sau alte elemente nevopsite ale acesteia s-ar putea păta. Mai mult, este important să ceruiești chiar și o mașină care nu este condusă des, pentru a preveni pătrunderea apei în caroserie și depunerile de praf, care pot afecta vopseaua. 

Aplică o folie de protecție 

Una dintre cele mai eficiente metode de protejare a caroseriei este aplicarea unei folii de protecție pe suprafața acesteia. Deși simțitor mai costisitoare decât celelalte metode, aceasta este cea mai eficientă și poate proteja caroseria de zgârieturi, rugină și deteriorarea vopselei deopotrivă. 

Pentru a te bucura de cele mai bune rezultate, este necesar să alegi un model de folie de poliuretan cu protecție UV. Deși incoloră, aceasta este foarte eficientă împotriva sării, a nisipului, a pietricelelor care pot lovi caroseria pe drum și chiar contra micilor zgârieturi survenite din cauza unei parcări eșuate. În mod normal, este posibil să pui folia de protecție de unul singur, însă pentru a obține cele mai bune rezultate, este recomandat să apelezi la un specialist. 

Folie auto

Acoperă rapid zgârieturile 

Mulți sunt șoferii care, la un moment dat, au avut mașina zgâriată, fie din vina lor, fie din cauza unui alt participant la trafic. Deși în condițiile traficului intens în care ești nevoit să ieși zilnic astfel de evenimente nu pot fi stopate, este esențial să acționezi rapid atunci când ele se petrec. 

Atunci când mașina este zgâriată, este necesar să acționezi cât mai repede cu putință și să remediezi problema rapid. Dacă mașina a fost deteriorată până la punctul în care poți vedea metalul, atunci este cazul să iei măsuri rapide, deoarece zona respectivă ar putea rugini atunci când este expusă la umiditate. Așadar, este important să te deplasezi la un atelier de tinichigerie și să rezolvi problema la cel mult câteva zile după ce s-a petrecut. 

Dacă ții la mașina ta și îți dorești să eviți cheltuieli suplimentare, este esențial să îngrijești corespunzător caroseria și să aplici toate metodele enumerate mai sus. Chiar dacă presupun oarecare eforturi, acestea sunt, de fapt, o investiție care te va ajuta să te bucuri de mașina ta pentru mulți ani.  

Sursa Foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)