autovit.ro

Tot ce trebuie să știi despre scaunele cu sistem Isofix

Obiceiurile șoferilor s-au schimbat foarte mult în ultimii ani, iar legislația rutieră a ținut pasul cu inovațiile din domeniul siguranței pasagerilor. Dacă în urmă cu 20 de ani, mașinile echipate cu sistem Isofix erau o adevărată raritate pe șoselele românești, astăzi este aproape de neconceput să îți transporți copilul altfel decât în condiții de siguranță deplină. Sistemul de ancorare, de care cu toții aveam nevoie fără ca măcar să știm, este prezent în cea mai mare parte a mașinilor produse recent și va rămâne standardul în domeniu pentru mulți ani de acum înainte. 

Care este istoricul sistemului Isofix
Ce prevede legea
Ce tipuri de scaune cu sistem Isofix există
Cum se folosește acest tip de scaun
Care sunt avantajele și dezavantajele asociate sistemului Isofix
Care este cel mai sigur loc din mașină

Care este istoricul sistemului Isofix

Ca orice standard de siguranță din domeniul auto, sistemul Isofix a debutat ca o inovație a unui producător consacrat de masini. În 1997, Volkswagen și-a unit eforturile cu producătorul de scaune și cărucioare Britax, pentru a rezolva o problemă pe care nici măcar centura de siguranță nu a reușit să o elimine: securizarea copiilor în timpul deplasărilor cu mașina. Invenția prezentată de cele două firme germane a fost atât de relevantă pentru industrie, încât Organizația Internațională pentru Standardizare a oficializat acest sistem drept etalonul obligatoriu pentru toți fabricanții de mașini. 

Ce prevede legea

Legislația românească nu putea rămâne neutră față de o inovație atât de marcantă. Codul Rutier, valabil pe teritoriul României, prevede, la Capitolul 9, partea a treia, obligativitatea transportării copiilor cu înălțimea mai mică de 135 de cm în scaune speciale și omologate, împreună cu centura de siguranță. 

Ce tipuri de scaune cu sistem Isofix există

Ca orice articol destinat copiilor, scaunele Isofix depind de vârsta, greutatea și înălțimea acestora, așa că standardul internațional aferent acestora prevede următoarele tipuri:

Isofix grupa 0: destinate copiilor cu vârsta de până la 15 luni și cu o greutate de cel mult 13 kg. Orientarea acestora se face cu spatele la sensul de mers.

Isofix grupa 1: orientate și ele invers față de scaunele mașinii, dar gândite pentru copiii de până la 4 ani și cu o greutate de maximum 18 kg. 

Isofix grupa 2: scaune pentru copii cu vârsta de până la 6 ani și cu o greutate de cel mult 25 de kg, orientate cu fața la sensul de mers.

Isofix grupa 3: montate cu fața către sensul de mers și adresate părinților de copii cu vârsta de peste 6 ani și cu o greutate de până la 36 kg. 

Cum se foloseste scaunul cu sistem Isofix

Cum se folosește acest tip de scaun

Înainte de orice, este important să alegi un scaun compatibil cu modelul mașinii tale și să citești manualul de instrucțiuni al produsului. Montarea sa nu este una complexă, dar poate fi realizată în mod eronat foarte frecvent, din lipsa atenției. În privința modalității de prindere Isofix, marele avantaj al sistemului vine din lipsa unor piese complexe. Fixarea scaunului se face pe bancheta din spate, cu ajutorul tijelor specifice. 

În cazul în care alegi așezarea scaunului pe locul din dreapta șoferului, este vital să dezactivezi airbagul aferent. Dacă piciorul de suport și centura suplimentară care împiedică rotirea în cazul unui impact nu sunt bine fixate, indicatoarele speciale își vor schimba culoarea din roșu în verde. La asigurarea scaunului cu centura de siguranță, este important să urmezi ghidajul albastru, pentru instalarea cu spatele la sensul de mers, și pe cel roșu, pentru cea cu fața la sensul de mers.

Care sunt avantajele și dezavantajele asociate sistemului Isofix

Avantajul folosirii unui scaun cu sistemul Isofix este dat, în mod evident, de certitudinea că îi oferă celui mic nivelul maxim de siguranță pasivă, de fiecare dată când porniți la drum. Ușurința montării acestuia și caracterul versatil al întregului ansamblu îl face foarte atractiv, iar posibilitatea fixării permanente a unui înălțător auto este cel mai bun exemplu în acest sens. Dezavantajul sistemelor Isofix de concepție mai veche este lipsa compatibilității cu piciorul de sprijin suplimentar, ceea ce le face mai puțin eficace decât pe cele recente. Nu toate mașinile au acest sistem, așa că trebuie să verifici disponibilitatea acestei dotari înainte de a alege un anumit model. 

Avanatajele sistemului Isofix

Care este cel mai sigur loc din mașină

Poziția de siguranță cea mai bună, în cazul unui pasager copil fixat în scaunul compatibil cu sistemul de fixare Isofix este cât mai departe de laturile și extremitățile mașinii. Așadar, vei alege locul din centrul banchetei. Trebuie să știi, însă, că situațiile neprevăzute implică scenarii dintre cele mai diverse, așa că, teoretic, nu există o poziționare infailibilă a acestui dispozitiv. 

Mai mult decât un accesoriu pentru cei mici, scaunul cu sistem de prindere Isofix poate face diferența, în cele mai dificile situații. Cu informațiile de mai sus, vei putea convinge pe oricine dintre cei care încă nu sunt convinși de importanța acestui dispozitiv vital. 

Credit foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)