autovit.ro

Totul despre mașinile în două uși: avantaje și dezavantaje

Adevărată specie pe cale de dispariție, hatchback-ul cu două portiere a fost mereu văzut drept o opțiune care încurajează agilitatea, chiar și în cazul modelelor echipate cu motorizări modeste. Indiferent că vorbim despre modele de clasă mică, precum Ford Fiesta, Volkswagen Polo, Renault Clio sau Peugeot 208, o mașină în două uși va fi mereu preferată de publicul tânăr. 

Capabile în mediul urban și profitabile din punctul de vedere al exploatării, aceste exemple sunt doar o parte a universului mașinilor în două uși. Nu putem uita de elegantele Fiat 500 sau Mini Cooper sau chiar de exoticul Porsche 911. Despre motivele pentru care merită să alegi o mașină în două portiere, dar și despre ce opțiuni ai, în funcție de suma pe care ai putea să o cheltui, afli în rândurile de mai jos.

Vezi 👉 AICI oferta noastră de AUTOTURISME

Ce avantaje au mașinile în două uși

Acest tip de mașină are ceva de oferit pentru fiecare șofer. În funcție de priorități, de preferințe sau de stilul de condus, te vei regăsi în una sau în mai multe din trăsăturile enumerate mai jos. Printre avantajele pentru care merită să parchezi în fața casei o mașină cu două uși se numără:

 • prețul avantajos;
 • designul mai dinamic decât în cazul unei versiuni cu cinci portiere;
 • rigiditate superioară față de un hatchback obișnuit;
 • masă totală redusă față de versiunile în cinci portiere sau sedan;
 • acces mai ușor pe locurile frontale, datorită portierelor mari;
 • vizibilitate excelentă, mulțumită suprafeței vitrate generoase.

Vezi categoria noastră de  ▶ PIESE

Care sunt dezavantajele masinilor in doua usi

Care sunt dezavantajele mașinilor în două uși

În ciuda aspectelor pozitive enumerate mai sus, mașinile în două uși nu sunt vândute în număr mare, pe piața românească. Fabricate de tot mai puține dintre brandurile premium și scoase din gamele producătorilor de volum, acestea au toate șansele să devină obiecte de colecție. 

Chiar și Volkswagen Golf și Renault Clio au ieșit din clubul restrâns al modelelor disponibile și în două portiere, iar rarități ca Volkswagen Scirocco sau Mini Paceman nu au mai beneficiat de noi generații. Printre motivele care te-ar putea face să nu achiziționezi o mașină care nu are patru uși se numără:

 • accesul dificil la locurile din spate;
 • riscul pentru pasagerii de pe banchetă, în cazul unui accident;
 • costul ridicat al reparației aripilor din spate, chiar și după o coliziune ușoară.

Vezi categoria noastră de 👉 AUTOUTILITARE

Ce modele in doua usi poti alege, dupa buget

Ce modele în două uși poți alege, după buget

Vrei să faci livrări de pizza, să te inițiezi în tainele șoferiei sau cauți un cadou stilat pentru jumătatea ta? Din fericire, oricare ar fi motivul pentru care vrei o mașină în două uși, la fel de variată este și oferta de pe piața de vehicule rulate. Din pricina faptului că acestea au dispărut, însă, din oferta recentă a celor mai mulți producători, va trebui să accepți un an de fabricație relativ îndepărtat. 

 • De la 1.600 de euro: pentru o sumă minimă, ai la dispoziție modele de clasă mică, precum Volkswagen Polo 4 sau Renault Clio 3, produse până în anul 2012. Rulajul pronunțat poate fi compensat de o stare tehnică acceptabilă.
 • De la 3.500 de euro: un Volkswagen Golf 6 sau o Kia Proceed din prima generație, în două portiere, te va scoate din mulțime, în condițiile unui buget lunar prietenos. Ai la dispoziție peste 100 CP și o caroserie ușoară.
 • De la 4.500 de euro: de la acest prag minim, poți avea acces la un Fiat 500, la Suzuki Swift Sport sau chiar la un Mini Cooper. Suma se poate dubla cu mare ușurință, pe măsură ce te vei orienta către modele din ce în ce mai accesorizate și mai personalizate. 

Oricare ar fi motivele pentru care ai decis că ai nevoie de o mașină în două uși, informațiile de mai sus te vor ajuta să îți pui la punct o listă de posibile finaliste. În funcție de buget și de stilul de viață, vei putea decide ce ți se potrivește.

Credit foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)