autovit.ro

Unde poți plăti online amenzile sau taxele auto și cum afli istoricul mașinii

Ultimele zile au adus o situație fără precedent, din punctul de vedere al libertății de mișcare, iar șoferii resimt din plin efectele Ordonanței Militare nr. 6. Fiecare deplasare cu mașina necesită o justificare clară. Pandemia cauzată de coronavirusul COVID-19 reprezintă, în sine, un pericol, dar efectele secundare ale acestei situații căreia a trebuit să ne adaptăm cu toții se pot răsfrânge inclusiv asupra bugetului personal. 

Dacă, până acum, plata unei amenzi sau a taxelor auto se rezolva fără efort, odată cu înăsprirea condițiilor în care putem părăsi domiciliul, acest proces este serios îngreunat, dacă preferi varianta achitării cash. Din fericire, există soluții tehnice care îți permit să nu părăsești domiciliul și să nu te expui unei amenzi suplimentare, cauzate de ordonanțele militare care s-ar putea înăspri, în funcție de evoluția pandemiei. 

Ce prevede legea

La data de 9 ianuarie 2020, Guvernul României a emis Ordonanța de Urgență nr.1/2020, prin intermediul căreia valoarea punctului de amendă a fost plafonată. Această decizie este un avantaj, în contextul creșterii valorii aferente salariului minim brut pe economie. Anterior, punctul de amendă reprezenta 10% din salariul minim, dar plafonarea acestuia a mai fost decisă și în anii 2017 și 2018. Punctul de amendă se cifrează, în acest an, la 145 de lei. 

Astfel, cea mai mică amendă pe care ai putea să o plătești te va ușura de 290 de lei, îți va aduce două sau trei puncte de amendă și va fi aplicabilă în cazul sancțiunilor de clasa I. Printre acestea se numără nerespectarea obligației de semnalizare a manevrei de schimbare a direcției de mers sau conducerea unui autovehicul avariat peste termenul de 30 de zile de la data eliberării documentului de constatare a avariei. La polul opus, o amendă care primește minimum 21 de puncte de amendă poate fi însoțită de o penalizare de cel puțin 3.045 de lei. 

Tot în cursul acestui an, legislația a fost revizuită și în privința termenului de plată pentru jumătate din cuantumul amenzii. Acesta nu mai este de doar 48 de ore, ci a fost mărit la 15 zile. Amenda nu mai poate fi plătită pe loc, ci doar la unitățile teritoriale ale Trezoreriei Române sau la casieriile administrației publice locale. Pentru a evita, însă, eventualele încurcături legale pe care ți le-ar putea aduce o deplasare suplimentară, pe parcursul ordonanței militare, este de preferat să alegi mijloacele electronice de plată.

Cum faci plata amenzilor si a taxelor online

Cum faci plata amenzilor și a taxelor online

Accesibilă de o bună perioadă contribuabililor, dar nefolosită până acum pe scară largă, achitarea online a amenzilor și a taxelor auto s-a transformat peste noapte într-o necesitate. Pe lângă avantajul de a scuti foarte mult timp, această modalitate de plată este cea mai sigură cale de a-ți achita datoriile către Fisc și către direcțiile de taxe și impozite locale, fără să te expui riscului de a contacta coronavirusul Covid-19. 

Poți intra oricând pe platforma Ghiseul.ro, care îți permite să faci plăți instant chiar și fără să ai un cont prin care să te autentifici. Opțiunea unui cont de utilizator este disponibilă și îți oferă posibilitatea de a accesa o versiune detaliată a obligațiilor tale de plată și a sumelor aferente lor. Vei putea vizualiza, astfel, valorile exacte, instituțiile către care le datorezi, precum și eventualele penalități pe care le-ai acumulat până la momentul creării contului. 

Indiferent de modul în care alegi să folosești această platformă, nu este necesar să faci vreun drum la o autoritate publică pentru validarea accesului online. Pentru a putea achita amenzile sau taxele auto accesând Ghiseul.ro, vei avea nevoie doar de buletin, de cardul bancar și de datele contului aferent acestuia. La achitarea fără un cont online, vei avea nevoie să cunoști exact detaliile plății impozitului sau amenzii. 

Este bine de știut, în contextul efectelor pandemiei, că pe Ghiseul.ro nu poți plăti amenzile contravenționale acordate ca urmare a încălcării prevederilor ordonanțelor militare emise de Guvern. De asemenea, această platformă nu permite nici plata amenzilor primite pentru lipsa rovinietei. Poți achita online amenzile rutiere, impozitul pe mijloace de transport personale, precum și obligațiile fiscale către ANAF, în cazul în care vinzi un automobil. 

In ce mod afli istoricul masinii inainte de a o cumpara

În ce mod afli istoricul mașinii înainte de a o cumpăra

Dacă în această perioadă te afli în postura de cumpărător al unui autovehicul rulat, cu siguranță întâmpini mai multe obstacole. De la posibilitatea de a vedea și de a testa mașina, până la ocazia de a cunoaște personal dealerul, totul pare mult mai dificil. Tocmai de aceea, este util să poți verifica istoricul mașinii pe care vrei să o cumperi, pentru a nu-ți mări fără motive costurile de întreținere ale acesteia, pe termen mediu și lung. 

Cu ajutorul unei aplicații online, elaborate de Registrul Auto Român și denumite „Istoric vehicul”, poți verifica rapid seria de șasiu. Pe lângă aceasta, mai ai la dispoziție și alte soluții, dezvoltate de developeri independenți, care te ajută să scoți la iveală numărul real de kilometri pe care i-a parcurs mașina, precum și istoricul de service al acesteia, înainte să o cumperi. 

Traversăm o perioadă dificilă, dar câtă vreme avem la dispoziție uneltele online descrise mai sus, putem parcurge mai ușor procese care, altădată, necesitau deplasare către instituțiile statului. 

Credit foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)