autovit.ro

Util: Ce acte sunt necesare pentru a ieși cu mașina din țară?

Este sezonul vacanțelor și deplasarea cu mașina în afara granițelor este una dintre soluțiile ce mai mai întâlnite. Dar uneori se întâmplă ca mașina cu care alegem să mergem în concediu să nu ne aparțină în acte. Poate fi mașina de la firmă, un automobil împrumutat sau închiriat. Ce acte sunt necesare pentru a trece granița?

Dacă automobilul cu care alegem să face deplasarea în concediu către o țară ne aparține, nu avem nevoie de altceva în afară de certificatul de înmatriculare (talon), permisul de conducere și asigurarea obligatorie (RCA). Ce facem însă când mașina aparține firmei la care lucrăm, sau am împrumutat-o de la un prieten. Mulți spun că este necesară o procură notarială sau contract de comodat între proprietar și cel care va conduce mașina. Pentru a clarifica această situație, utilizatorii siteului AvocatNet au solicitat un răspuns oficial de la Direcția de Supraveghere și Controlul Trecerii Frontierei. În răspunsul primit se specifică că Poliția de Frontieră nu va solicita conducătorului auto nici un fel de act din care să reiasă raportul juridic dintre acesta și proprietarul mijlocului de transport.

Polițiști de frontieră vor solicita celui de la volan permisul de conducere, asigurarea de răspundere civilă și certificatul de înmatriculare al automobilului, cu menținea că va fi verificată și valabilitatea ultimei inspecții tehnice periodice (ITP).

Border_crossing_in_Giurgiu

“La ieșirea din țară sunt aplicabile condițiile privind admiterea vehiculelor în circulație pe drumurile publice, statuate de O.UG. 195/2002 și Convenția asupra circulatiei rutiere, care stabilesc că autoturismele aflate în circulația internațională trebuie să fie înmatriculate, asigurate pentru răspunderea civilă corespunzatoare din punct de vedere tehnic, iar conducatorul auto trebuie să dețină un permis de conducere valabil, corespunzator categoriei respective de vehicul”, precizează Direcția de Supraveghere și Controlul Trecerii Frontierei.

Atenție, însă, aceste prevederi sunt valabile pentru călătoriile efectuate în cadrul Uniunii Europene. Dacă intenționați să călătoriți cu mașină în țări care nu sunt membre UE, atunci pot apărea condiții specifice. Siteul Ministerului Afacerilor Externe informeză că în cazul intrări cu automobilui în Republica Turcă, de exemplu, este necesară o procură tradusă în limba turcă din partea proprietarului autoturismului (persoană fizică sau juridică), pentru a putea conduce autoturismul respectiv din România în Turcia şi retur.

21 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)