autovit.ro

Util sau nu: trenul de rulare adaptiv

Constructorii auto oferă din ce în ce mai multe opţiuni care sunt cu greu filtrate de cei care caută o maşină. Dacă multe dintre ele sunt foarte utile, unele nu aduc beneficii cu adevărat reale. În cele ce urmează vom acorda atenţie a tot ceea ce înseamnă un tren de rulare adaptiv, dacă merită avut în vedere şi care sunt beneficiile sale.

Trenul de rulare adaptiv a început să fie mult mai accesibil în momentul în care a fost introdus în clasa compactă. Primul model compact care a beneficiat de un asemenea sistem a fost Opel Astra H în anul 2004. Sistemul avea denumirea de IDS+ (interactive driving sistem) şi costa în jur de 700 de euro, în funcţie de echipare şi motorizarea aleasă. La IDS+ se putea activa un mod Sport, suplimentar faţă de cel normal, amortizoarele devenind mai dure. Mai târziu, un sistem similar a fost introdus la Golf VI sub denumirea de DCC (dynamic chassis control). Acesta avea trei moduri distincte: Sport, Confort şi Normal. Faptul că un asemenea sistem a fost introdus în clasa compactă pe modele atât de comune înseamnă ca, în acest moment, piaţa second-hand oferă multe modele echipate cu un tren de rulare adaptiv.

DCC

Suplimentar de modurile predefineite pe care şoferul le poate activa, acest sistem are rolul de a aduce în mod automat setarea trenului de rulare cât mai aproape de condiţiile de drum pe care se circulă la un moment dat, el ajustând în permanenţă tăria amortizoarelor. Faptul că amortizoarele îşi pot ajusta tăria amortizării aduce benecifii în reducerea anumitor vibraţii şi în minimalizarea ruliului caroseriei. Dacă şoferul activează unul dintre modurile predefinite, trenul de rulare va lucra în consecinţă, fiind mai moale sau mai dur. Practic, în funcţie de calitatea sau de configuraţia drumului pe care se rulează, poţi alege setarea care aduce cele mai multe beneficii. Acest sistem îţi permite să ai un tren de rulare rigid, cu o amortizare dură în momentul în care mergi pe drumuri virajate şi în acelaşi timp să fie elastic în momentul în care ajungi pe un drum cu macadam sau cu asfalt prost. Alt avantaj al acestui sistem vine şi din faptul că amortizoarele au, în general, o durată de viaţă mai lungă, însă partea mai puţin plăcută este că ele costă semnificativ mai mult în momentul în care trebuie înlocuite. Astfel, este bine să vă interesaţi de preţuri dacă aveţi în vedere o maşină (mai ales) cumpărată de la second-hand, diferenţa putând ajunge şi la 800 de lei între un amortizor normal şi unul adaptiv.

Strict din punct de vedere al beneficiilor pe care le aduce, trenul de rulare adaptiv este o opţiune care merită avută în vedere, pentru că face maşina mai versatilă şi mai plăcută în utilizare în condiţii specifice. În acest moment, aproape toţi constructorii oferă un asemenea sistem şi, chiar dacă modul de funcţionare diferă, rezultatul este similar.

Care este experienţa voastră legată de un asemenea sistem? Maşinile pe care le-aţi condus au fost echipate cu un tren de rulare adaptiv? Vi se pare util sau nu?

 

19 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CITESTE MAI MULTE DESPRE:
Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)