autovit.ro

Verifică anvelopele înainte de a pleca la drum lung

Anvelopele mașinii tale sunt cel mai important element de siguranță și trebuie să beneficieze constant de atenție sporită și verificări regulate, mai ales dacă te pregătești să pleci în concediu. Prin urmare, înainte de vacanță, fă o vizită la un service și asigură-te că, la fel ca alte piese auto esențiale de pe mașina ta, anvelopele au parte de atenție maximă din partea mecanicilor și sunt verificate în detaliu. Mai jos îți arătăm la ceea ce trebuie să fii atent.

 

Verifică presiunea

O presiune corectă în anvelope reprezintă garanția unui drum fără peripeții, indiferent dacă pleci la mare sau la munte. În condițiile în care vrei să cunoști valorile exacte de presiune din anvelope pentru mașina ta, consultă cartea autovehiculului sau montantul central. Nu uita că anvelopele din față au o presiune diferită față de cele din spate. Totodată, dacă verifici nivelul presiunii la service, în momentul în care analizezi și starea celorlalte piese auto, ia în calcul că va trebui să modifici presiunea anvelopelor după ce vei urca în mașină toate bagajele pentru concediu.

Atenție la uzură

O anvelopă aflată în stare accentuată de uzură afectează în mod direct frânarea, virarea și accelerarea mașinii. Așadar, este important să verifici periodic anvelopele tale. Orice anvelopă are un marcaj special, care îți semnalează gradul de uzură. Astfel, vei ști când ești în siguranță și când nu. Dacă semnul de uzură de pe anvelopă indică o valoare mai mică de 2 mm (ideal sub 4 mm), ar fi indicat să schimbi anvelopa, chiar dacă limita legală este de 1,6 mm.

Anvelopele ar fi bine să fie înlocuite și în condițiile în care prezintă semne de îmbătrânire, nu doar când sunt uzate din cauza rulării excesive pe carosabil. Specialiștii recomandă să ai pe aceeași punte a mașinii anvelope cu un grad similar de uzură. Mai mult, optează să schimbi anvelopele și dacă prezintă anumite deformări care ar putea să afecteze siguranța mașinii și, implicit, a pasagerilor. Nu în ultimul rând, verifică peretele lateral pentru urme de lovituri, care pot afecta serios siguranța la rulare.

Pentru că toate mașinile uzează inegal pe punți anvelopele, chiar dacă mașina este una cu tracțiune integrală, este recomandat să schimbi anvelopele de pe punți între ele (față/spate), dacă dimensiunile lor permit acest lucru (sunt modele de mașini cu dimensiuni diferite pentru puntea față și cea spate). Este recomandat ca această operațiune să fie realizată la circa 10.000 km. De asemenea, este foarte important ca anvelopele să fie montate pe sensul corect de rotație. Astfel, ele se vor uza mai repede și nu vor avea performanțele de aderență pentru care au fost dezvoltate.

Jantele deteriorate dăunează anvelopelor

Orice problemă pe care o are o jantă poate afecta automat și anvelopa aferentă. Astfel, ar fi bine să te asiguri că jantele mașinii tale nu sunt deformate. În plus, verifică dacă anvelopele au fost tratate cu o soluție specială pentru etanșeizare când au fost montate pe jante. În caz contrar, există riscul ca anvelopele să „piardă” aer.

Verificare pe scurt:

  • Verifică presiunea anvelopelor o dată la câteva săptămâni. Presiunea din anvelope are un efect important asupra manevrabilității și a uzurii acestora. Iarna, menține presiunea anvelopelor cu 0,2 bari mai mare.
  • Măsoară adâncimea benzii de rulare de câteva ori pe sezon. Recomandare – dacă adâncimea benzii de rulare este sub 4 milimetri este momentul să înlocuiești anvelopele.
  • Schimă anvelopele între punți. Dacă diferența dintre benzile de rulare este mai mare de 2 milimetri, trebuie să schimbi anvelopele de pe o punte pe cealaltă.
  • Verifică vechimea anvelopei. În condiții de utilizare activă, anvelopele rezistă aproximativ 6 ani. Odată ce anvelopele ajung la o vechime de 10 ani, acestea nu mai trebuie folosite. Compusul de cauciuc se întărește odată cu trecerea timpului, reducându-se astfel aderența.

Un comentariu

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)