autovit.ro

Verificări prin care te asiguri că mașina nu a avut daune majore

Când vrei să cumperi un autoturism second-hand, nu este loc de dubii în privința istoricului accidentelor suferite de exemplarul pe care ți-l dorești. Un vânzător onest ar putea fi scuzat, în cazul în care mașina stă bine din punct de vedere tehnic și are un preț corect, chiar dacă prezintă mici semne de uzură.

Pentru ca istoricul mașinii să fie clar, fără accidente grave, este necesar să poți verifica intervențiile la care a fost supusă aceasta. În afară de clasica inspecție vizuală, ai posibilitatea de a verifica online eventualele intrări în service.

Vezi 👉 AICI oferta noastră de AUTOTURISME

Ce indică o daună ascunsă la o mașină rulată

Orice mașină pusă la vânzare poate arăta impecabil, cu eforturi corespunzătoare din partea vânzătorului. Sub vopseaua proaspăt aplicată, blocurile optice care strălucesc la fel ca în prima zi sau mirosului tapițeriei recondiționate, se pot ascunde defecte majore. O mașină cu o ținută de drum instabilă sau cu pneuri uzate prematur poate ascunde defecte ale casetei de direcție sau ale suspensiei, elemente care au de suferit în urma accidentelor ușoare.

În cazuri extreme, când mașina nu menține o traiectorie unitară sau are o funcționare zgomotoasă la nivelul șasiului, poți avea de-a face cu un set de lonjeroane care au fost reparate sau înlocuite. O inspecție realizată de un mecanic priceput va scoate la iveală urmele de sudură de pe lonjeroane sau neregularitățile de pe capetele acestora. Vorbim, în acest caz, despre un exemplar implicat într-un impact frontal sever.

În cazul anumitor modele, un alt indiciu care poate arăta că automobilul a avut parte de un accident este lipsa inscripției aferente seriei de șasiu de pe geamurile laterale sau de la baza șasiului. Clasicele diferențe dintre panourile caroseriei, sesizabile atunci când sunt schimbate, reprezintă indiciul cel mai evident. Nu este nevoie, însă, de un exemplu atât de drastic.

Verificarea aripilor sau a capotei cu aparatul special pentru măsurarea grosimii vopselei arată clar care sunt zonele sub care se ascunde chit sau mastic.

Vezi categoria noastră de  ▶ PIESE

Verifica baza de date AIDA

Verifică baza de date AIDA

Cunoscută anterior sub numele de CEDAM, baza de date RCA disponibilă online le permite asiguraților accesul la informațiile privind istoricul daunelor. Informațiile puse la dispoziție de Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România sunt disponibile doar pentru mașinile care au fost rulate în România și au avut o asigurare RCA valabilă.

Primele de asigurare aferente asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto depind de istoricul daunelor înregistrate de asiguratul sau utilizatorul unui vehicul într-o perioadă de referință, conform cu reglementările în vigoare cu privire la sistemul bonus-malus.

Informațiile disponibile în baza de date AIDA sunt centralizate de la societățile de asigurare. Mai mult, responsabilitatea pentru colectarea, transcrierea, încărcarea și modificarea polițelor RCA revine exclusiv societăților de asigurare emitente.

Instrumentul este util pentru toți cei care doresc achiziționarea unui autoturism second-hand. Astfel, în calitate de client, poți afla dacă mașina pe care ți-ai propus să o cumperi a suferit vreun accident grav și apoi a fost reparată în condiții îndoielnice. De asemenea, chiar și vânzătorul de bună-credință poate demonstra, astfel, că autoturismul nu a fost implicat în evenimente rutiere majore. Interogarea bazei de date se face fie folosind seria de caroserie, fie cu ajutorul numărului de înmatriculare.

Vezi categoria noastră de 👉 AUTOUTILITARE

Metode de verificare istoric masina online

Metode de verificare istoric mașină online

Cele 17 caractere ale seriei de șasiu, cunoscute și sub numele de VIN, te ajută să afli automat totul despre mașina dintr-un anunț de vânzare. Prin interogare VIN pe platformele dedicate vei afla istoricul masinii, inclusiv dacă a fost furată sau dacă a avut intervenții asupra kilometrajului.

De asemenea, dealerii auto pot oferi informații cu privire la istoricul de service al unei mașini, conform bazei de date furnizate direct de fabricant. Astfel, poți afla care a fost momentul în care s-a efectuat schimbarea distribuției, a plăcuțelor de frână sau a volantei, precum și dacă aceste operațiuni au fost realizate cu piese de origine sau cu unele aftermarket.

Dilemele cu privire la starea tehnică a viitoarei tale mașini sunt mai puține, când te bazezi pe tehnologie. Cu ajutorul bazelor de date disponibile online, scutești timp și efort, dar poți salva, de asemenea, bani.

Credit foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)