autovit.ro
B SECTIUNI

Ce este nitrometanul și cum se folosește în industria auto

Mai multă viteză, fără nevoia modificării puterii motorului. Cine nu și-ar dori o asemenea transformare, petrecută sub capota mașinii? Pasionații seriei Fast & Furious pot indica foarte exact una dintre soluțiile prin care se obține rezultatul la care cei mai mulți dintre ei încă visează: NOS. Sistemele pe bază de oxid de azot, însă, sunt greu de implementat în viața reală, iar acronimul de mai sus nu desemnează decât un brand, nicidecum denumirea substanței prin care se obține reacția mult dorită. O altă cale, mult mai fezabilă în viața reală, prin care poate fi obținută mai multă putere din fiecare explozie petrecută de-a lungul ciclului motor, este creșterea cifrei octanice a carburantului. În acest caz, avem la dispoziție nitrometanul. În rândurile de mai jos, clarificăm proprietățile nitrometanului și beneficiile reale ale acestui element în funcționarea unui propulsor. 

Ce este nitrometanul?
În ce mod se folosește nitrometanul pentru motoare
Cum funcționează acesta

Vezi 👉 AICI oferta noastră de PIESE

totul despre nitrometan

Ce este nitrometanul?

Dacă i-am pune această întrebare unui chimist, răspunsul său ar fi formula CH3NO2, iar suplimentar ne-ar mai spune că nitrometanul este un compus organic din categoria nitroderivaților organici. O versiune mai simplă a acestui răspuns ar fi aceea potrivit căreia nitrometanul este un lichid asemănător solvenților, cum ar fi acetona, eterul, benzolul, toluenul sau chiar benzina, care se dizolvă în substanțele chimice cu care intră în contact. În acest caz, ne este foarte clar că nitrometanul va fi combinat cu combustibilul folosit de un vehicul, dar are și alte aplicații, cum ar fi aceea de agent folosit în industria extractivă, de mediu de reacție în chimie sau de solvent de curățare, în diferitele procese tehnologice. 

Vezi categoria noastră de  ▶ AUTOUTILITARE

În ce mod se folosește nitrometanul pentru motoare

În mod evident, nu există un scenariu potrivit căruia să mergem la benzinărie și să putem opri lângă pompa cu nitrometan, pentru a ne transforma hatchback-ul cu motor de un litru, în trei cilindri, într-o mașină de raliu. Compusul organic le este destinat vehiculelor de performanță, cum ar fi mașinile de raliu, cele destinate curselor desfășurate pe circuit sau chiar dragsterelor sau camioanelor de tracțiune. Incolor, cu o textură uleioasă și cu un miros extrem de puternic, nitrometanul are o serie de proprietăți compatibile cu performanța și chiar indispensabile acesteia. Datorită conținutului mare de oxigen, nitrometanul nu necesită o mare cantitate de oxigen furnizată de sistemul de admisie al motorului. 

cum se foloseste nitrometanul

Dacă, pentru arderea echivalentului unui kilogram de benzină, este nevoie de 14,7 kg de aer, pentru 1 kilogram de nitrometan este nevoie de numai 1,7 kg de aer. Rezultă, așadar, o putere de 2,3 ori mai mare a nitrometanului față de benzină, atunci când acesta este amestecat cu o cantitate corectă de oxigen. O altă utilizare a nitrometanului, greu de intuit la prima vedere, este aceea de combustibil pentru mașinuțele, avioanele sau elicopterele telecomandate, cu motor termic. În cazul acesta, amestecul poate fi cumpărat gata preparat, iar de cele mai multe ori, include un procent de 15% ulei sintetic. Acesta ajută la lubrifierea motorașului, concomitent cu efectul de accelerare a arderii în cilindri. 

Vezi categoria noastră de 👉 AUTOTURISME

cum functioneaza nitrometanul

Cum funcționează acesta

Avem, până acum, imaginea unui aditiv de combustibil cu un potențial fenomenal și cu o utilizare specifică. Nitrometanul accelerează arderea benzinei, în camera cilindrilor. Acesta crește presiunea din camera de ardere și generează mai multă forță mecanică, în momentul în care cilindrul este împins. Importanța unui amestec cât mai exact dintre nitrometan și combustibil, în raport cu specificațiile motorului, este capitală pentru funcționarea normală a mașinii. În cazul în care nu este recomandată concentrația optimă de nitrometan în benzină, detonațiile se vor produce neregulat, iar bielele pot suferi deteriorări ireversibile. Motoarele care funcționează pe baza amestecului dintre nitrometan și benzină sunt caracterizate de o uzură majoră, ce necesită intervenții tehnice frecvente. 

Informațiile de mai sus clarifică diferența dintre celebrul NOS și nitrometan. Dacă primul este un produs comercial, bazat pe oxid de azot, cel din urmă este un aditiv pentru combustibil, destinat modelelor de performanță. 

Credit foto: Shutterstock

 

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)